Drummerstok #13: Ilja Vaags (Raw Flowers) [AH]

Originele foto: Arifocus Fotografie

Ilja Vaags Drummerstok mikevisserdrumskopie behind the corner KLEINER tekst onder header drummerstok achterhoekkopie

Geboren 29 december 1985 te Winterswijk, woonachtig in Velp

 

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

"In een televisieprogramma van Jochem van Gelder ging een jongen drummen met Cesar Zuiderwijk. Ik keek met mijn zusje. Onze interesse in drummen was gewekt en mijn zusje, de durfal van ons twee, ging meteen op les. Er kwam een drumstel thuis, ik ging het proberen en was meteen verkocht en ging ook op les."

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

"Ik begon met les bij Interdrum en had les van  Marlon Wolterink. In tussenuren op de middelbare school ging ik vaak langs bij Thijs Rensink (nu Miss Montreal) om daar te drummen en naar hem te kijken. Eigenlijk leerde ik niet veel van hem, ik keek vooral met open mond toe hoe hij de partijen van Mike Portnoy noot voor noot naspeelde; weergaloos! Zelf drumde ik eigenlijk nooit mee met muziek, het uitpluizen van partijen van anderen is nooit mijn hobby geweest. Ik had er gewoonweg het geduld niet voor. Drummen was, en is stiekem nog steeds wel een beetje, een middel om van een overschot aan energie af te komen. Natuurlijk doe ik met deze uitspraak het nobele vak van drummen natuurlijk wel te kort.."

Grip

Matched

 

Favoriete maatsoort

“Hier moet ik eerlijk zijn: ik weet echt bar weinig van muziektheorie. Eigenlijk veel te weinig. Daarin ben ik me inmiddels wel aan het verdiepen. Ik zat met Bob Hogenelst (drummer Birth Of Joy, lees zijn interview hier) in het cafe en hij zei: ‘Dat ene nummer van jullie in 6/8 vind ik cool.’ Toen dacht ik eventjes, euh.. welke is dat ook alweer?”

 

Favo genre om te spelen

Rock

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

De Loods, Barlo

 

Huidige set up  

Een Premier van eind jaren 60, begin jaren 70, aan de labels te zien. Maten: 24/13/16. En een Tama Swingstar uit ’77 Maten: 22/13/16. Premier snare 14x5. Paiste 505 cymbals (22” ride, 2x20” crash/ride, 15” hihat).

 

Grootste inspiratiebronnen

Marten Onnink, Benjamin Kip, Bob Hogenelst, Thijs Rensink en natuurlijk John Bonham

  

Favoriete top 3 drummers (wereld)

 John Bonham, Ginger Baker, Jon Theodore

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Dat zijn er een paar: The Story of Anvil, Spinal Tap, Beware Of Mr. Baker, Dig! en Whiplash.

 

Ilja Vaags Raw Flowers drums interview mikevisserdrums.nl

Foto: Arifocus Fotografie

 

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

“Ik kies voor vintage. Rock was toch gewoon op z'n best in de 60’s en 70’s en om dan op een instrument uit die tijd te spelen,  dat klopt gewoon. Verder probeer ik er niet te veel mee bezig te zijn. Een drumstel is en blijft een gebruiksvoorwerp, net als een auto. Je gebruikt ‘m en als 'ie kapot gaat koop je een nieuwe. En het interesseert me gewoon echt niet als ergens een krasje op komt. Voor het studiowerk zorg ik altijd voor nieuwe vellen natuurlijk, en ik vraag Benjamin Kip weleens om m’n kit te stemmen, dat kan hij goed. Fine tunen van de set en andere laatste aanpassingen doe ik in de studio samen met Roy van Roy’s Kitchen.”

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

“Pas heel veel later, op mijn 27e, kwam ik voor het eerst op de drumkruk van een band terecht. In de jaren daarvoor zong ik in bands. Achtereenvolgens in Tomtit (punkrock, met Marten Onnink op drums), The Beat Conspiracy (hardrock, met Benjamin Kip op drums) en Thee Hammer (inprovisatie / psych met Bob Hogenelst (Birth of Joy) op drums). Van al die drie gasten heb ik heel erg veel geleerd, gewoon door te luisteren en te kijken en dan thuis hun partijen na te spelen. Ik probeerde hun stijl te begrijpen en dan vooral op te letten welke fills ze speelden.”

 

“Toen ik begon bij Raw Flowers bleek er toch wel een heel groot verschil te zijn in thuis drummen en Bonhamtrucs leren en een serieuze band begeleiden. Viel dat even tegen! Anyway, na talloze oefensessies 'stond' het en inmiddels zijn we een album, een single en tientallen shows verder. Het tweede album is geschreven, de helft staat op de band, de andere helft nemen we na de zomer op en de release van dat album is aan het eind van dit jaar. “

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

“Mijn aller- allerfavorietste drumvideo is de purdyshuffle uitgelegd door Mr. Purdy. Ik bijt m’n tanden er op stuk maar dit is alles waar muziek maken in mijn ogen om draait: swingen, grooven, lol hebben in wat je doet en in een te kleine roze polo rocken.”

 

 

 

“Deze video heb ik denk ik serieus wel meer dan honderd keer gezien. Beest Thomas Pridgen op drums, supermacho zonder shirt, alles raak slaan en toch hard meppen, helemaal geweldig. In een andere livevideo van Mars Volta met Pridgen zie je Brann Dailor van Mastodon letterlijk met open mond toekijken, ook gaaf om te zien. Hoe zo’n held nog echt als een klein kind naar een andere drummer kan kijken.”

 

Ilja Vaags Raw Flowers Roy's Kitchen mikevisserdrums.nl drummerstok

Foto: Arifocus Fotografie

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

“Ik ben heel jaloers op pianisten, omdat piano zo'n mooi klinkend instrument is. En dan vooral de klank van een Fender Rhodes. Trompet vind ik het allercoolste instrument, de vorm en die hele jazz mystiek die eromheen hangt. Doedelzakken - daar snap ik echt niks van. Ik kan behalve drums niks anders.

 

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

“Tot dusver kijk ik met het meeste plezier terug op onze show op het festival Manana Manana 2014. Een prachtig podium met als stage de porch van een huis uit de bayou, onder de grote eikenbomen die prachtig werden verlicht. En ook nog eens een supergezellig festival. De avond viel, het regende toevallig eventjes niet en iedereen had er zin in. Vriend Wout Kemkens speelde tijdens het laatste nummer mee, dat was echt super. Vergeten? Ik zou geen enkel optreden willen vergeten. Van een goede show geniet ik vooral, maar leer ik nooit zoveel. Slechte ervaringen zijn belangrijk, ik leer daar meer van.”

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

“Heel veel oefenen, rudimenten thuis op de oefenpad en als ik tijd heb bij de Jacobiberg. En het belangrijkste: lekker spelen met Raw Flowers.”

 

Welke drum annekdote mag in dit interview absoluut niet ontbreken?

“Maarten Rischen schopte (!) tijdens een Shaking Godspeed show z'n drumstel omver terwijl Wout Kemkens op de grond lag gitaar te spelen. Een 24 inch ride viel rakelings langs z'n hoofd, die arme Kemkens keek even de dood in de ogen.”

 

Ook leuk: Mick Jagger die tijdens een meningsverschil tegen Charlie Watts riep: 'Charlie, you're my drummer!' en dat Charlie Watts toen, ongetwijfeld heel rustig en beheerst, zei: 'No Mick, you're my singer!'

afspeellijst Drummerstok Drummers 2kopie

Nieuw! Drummerstok heeft nu ook 2 afspeellijsten op Spotify! Uiteraard voegde ook Ilja zijn favorieten toe. 

afspeellijst Drummerstok Tips 1kopie

Publicatiedatum: 11 juni 2016

Over enkele weken een nieuwe Drummerstok!

 

Getagd , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.