Drummerstok #8: Han Neijenhuis (Etta James Experience, Sonny Hunt, ex Tony Spinner) [AH]

Drummerstok 8 han neijenhuis mikevisserdrums mike visser etta james experience drummer

Geboren 19 juli 1962 te Brummen, woonachtig in Zutphen

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

De allereerste keer dat ik achter een echt drumstel zat, was op de 12,5-jarige bruiloft van mijn ouders. Met het aldaar aanwezige dansorkest een paar liedjes mee gedrumd. Een magische ervaring, als ik er weer aan terugdenk.

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Ik heb eigenlijk altijd gedrumd. Als klein jochie met een trommel voor m'n buík door de straat. En later op een van wasmiddeldozen, oude pannendeksels en schoenendozen zelf gefabriceerde drumstel. Mijn eerste echte drumstel kreeg ik op m'n 13e. Inmiddels hadden mijn ouders wel door dat het menens was. Ik werd drummer bij het plaatselijke accordeonorkest, waar ik tot dat moment accordeon speelde. Kort daarna werd ik drummer in de begeleidingsband van het RK-jongerenkoor in ons dorp. Veel mooier, want poprepertoire en leuke meisjes in het koor.. De eerste jaren heb ik geen les gehad, maar speelde altijd mee met muziek. Natuurlijk met glamrockers The Sweet, destijds mijn idolen. Maar ook met The Beatles, Stones, Bad Company, Queen en later met bands als Deep Purple, Rainbow en Led Zeppelin. Cozy Powell werd, nadat ik hem in Toppop zijn solohit 'Dance with the devil' had zien spelen mijn eerste grote drumheld. Pas vanaf m'n 17e ben ik drumlessen gaan volgen, op de muziekschool in Dieren bij Wim van Hamersveld. Later ook lessen gevolgd bij diverse conservatoriumdocenten, maar de conservatoriumopleidingen jazz en klassiek spraken me niet aan en de pop-/rockacademie bestond nog niet.

Neem ons eens mee in je band verleden en heden.. 

M'n eerste echte band was Blackbury Accident. Een ongecompliceerde hardrock/bluesrockband, ik was 16 toen Blackbury werd opgericht. De andere bandleden waren ouder en hadden al de nodige ervaring, dus ik was in goed gezelschap. We speelden eigen nummers, traden direct veel op, vooral in de Achterhoek. Daar sloeg onze recht-toe-recht-aan rock heel goed aan. In 1985 verscheen onze eerste en enige LP 'Too late to hide'. Na Blackbury in veel bands gespeeld. Met de Bon Jovi-achtige band Vangouw eind jaren tachtig een aantal radio- en TV-optredens gedaan, waaronder Veronica's 'Sterrenjacht', de jaren 80-versie van Idols. We tekenden een deal met Red Bullet voor zes albums. Dan denk je dat het gaat gebeuren, maar om allerlei redenen is er niet één album verschenen.. In 2010 is alsnog de compilatie-cd 'Passion Rules' van Vangouw uitgekomen met opnames uit die tijd. Enigszins gedesillusioneerd na het mislukken van Vangouw heb ik vervolgens lange tijd rockcovers gespeeld. Poundcake was de belangrijkste band in die tijd. Een prachtig mooie en fijne band ook, al zeg ik het zelf. Ook reisde ik 2,5 jaar het land door met de Achterhoeks/Twentse allroundband Superfly. De laatste 10 jaar heb ik vooral in de blues(rock) gezeten. Ik heb 4,5 jaar in de Tony Spinner Band gespeeld. Tony is onder meer bekend als live-gitarist van Toto. Met hem veel getourd, ook in het buitenland, en twee albums opgenomen. Sinds 2007 speel ik in de band van Sonny Hunt, ook een Amerikaan. Met Sonny heb ik in 2007 een album opgenomen in zijn woonplaats Nashville, Tennessee. En in 2010 is ons live-album 'Hitting The Noot' uitgekomen. Daarnaast heb ik onder meer gespeeld in de Leif de Leeuw Band en Rob Orlemans & Half Past Midnight. Momenteel drum ik in The Etta James Experience, een spetterende tribute to Etta James. Soul, funk, blues, swing. Voor mij als oude rocker weer een heel nieuw, mooi avontuur.

Grip

Matched

 

Favoriete maatsoort

4/4

 

Favo genre om te spelen

Als het maar grooved!

 

Favo genre om te luisteren

Van rock tot roots,  ik heb een brede smaak.

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

Dru in Ulft, Schiller in Aalten

 

Leukste speelplek in Nederland

Boerderij in Zoetermeer

 

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

 

Waarom Nicko McBrain? Allereerst omdat hij de vriendelijkste en met afstand grappigste drummer is die ik ooit heb geïnterviewd. Maar vooral ook omdat hij nogal eens wordt beschouwd als die drukke, tempo-onvaste drummer van Iron Maiden. Op deze clip lijkt hij spontaan met een band mee te jammen, iets wat precies bij hem past, en vanaf 5:00 laat hij zien zeker wat in huis te hebben als drummer. Dat mag ook wel eens gezien en gehoord  worden.

 

 

Levon Helm van The Band, hier met z'n eigen Levon Helm Band in 2008. Hij is hier eind zestig, naar verluidt in die periode net genezen van keelkanker, die hem in 2012 toch fataal zou worden. Geweldig om te zien hoe die wat fragiele man met zoveel passie en plezier zit te spelen en zingen. En vooral ook hoe lekker hij nog zit te spelen.

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

In de rockgeoriënteerde bands speel ik op een vette DW-kit. Die heb ik ook al meermalen in een studio-setting gebruikt. In The Etta James Experience speel ik momenteel op een middenklasser Sonor. Een veel lichtere sound, de set klinkt prima. Maar ik ben op zoek naar een andere (vintage) kit voor die band.

 

Huidige setup's

han neijenhuis drummer setup dw drummerstok mikevisserdrums mike visser drums

DW Collectors Series. 24", 14", 12", 14", 16"

sonor drums han neijenhuis mikevisserdrums mike visser drummerstok

Sonor Select Force. 22", 14", 8", 10", 12", 14"

 

 

Wat is je favoriete muziekfilm?

Geen idee, ik ben niet zo van de films. Hoewel iedereen me zegt dat ik die docu over Ginger Baker beslist moet gaan kijken, en dat ben ik ooit ook nog van plan. Ik vind trouwens Jesus Christ Superstar nog altijd een mooie rockopera, vooral vanwege de fantastische muziek. Maar dat is niet specifiek iets voor drummers.

 

Welke Achterhoekse drummer zou jij nog graag in deze rubriek willen zien? En welke vraag zou je hem dan willen stellen?

Ivo Maarhuis van Izegrim. Geweldige drummer. Vooral zijn razendsnelle dubbele bassdrumtechniek fascineert me. Ik speel zelf zelden nog dubbel bass, maar ben wel benieuwd hoe hij dat doet.

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

Optredens die ik graag over wil doen zijn eigenlijk alle buitenlandse shows met Tony Spinner of Sonny Hunt. De eerste keer in Duitsland was ik bijzonder verrast door de aandacht en respect die het publiek daar voor de band en de muziek heeft. Heel aangenaam! Het optreden dat ik het liefst vergeet was met Tony op een Tattoo Convention in Zeeland. We stonden er echt als behang te spelen. In onze pauze liet een of andere artiest zich een paar vleeshaken door z'n rug spietsen en vervolgens hing die daar te bungelen, precies boven onze backline. Niet meer doen dat soort optredens

 

Favoriete top 3 drummers (wereld)

John Bonham, Ian Paice, Cozy Powell

en verder nog Chad Smit, Matt Abts, Steve Gorman en heel veel anderen.

 

Lesboek dat iedere drummer moet checken?

Ik heb verschillende lesboeken die ik zo nu en dan gebruik. Maar het oude Monsterbook of Rockdrumming blijf ik mooi vinden.

han neijenhuis drummerstok #8 mikevisserdrums

'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

Ik ben freelancer, verdien m'n geld als drumleraar/drummer en als (muziek)journalist. Dat zijn de twee dingen waar ik enig talent voor heb. Wat ik anders had moeten doen......? Geen idee.

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

Lekker doorgaan met de dingen die ik doe en uitkijken naar nieuwe uitdagingen.

Welke drum annekdote mag in dit interview absoluut niet ontbreken?

Lang geleden, eind 1988, zat ik met m'n toenmalige band Vangouw in de Bolland Studio, met good old Alfred Lagarde als producer. Alfred dronk de hele dag door, maar was erg grappig en ontzettend inspirerend. Terwijl ik m'n drumpartij aan het inspelen was, kwam hij de opnameruimte binnen. Hij stond voor, wild mee te zwaaien. Zo leerde hij me dat drums moeten grooven, dat iedere klap raak moet zijn en dat je niet teveel moet spelen. Het zijn van die spontane lessen die je je hele verdere carrière meeneemt.

 

 

Publicatiedatum: 29 augustus 2015

Over 2 weken Drummerstok #9

 

De Achterhoekse editie van Drummerstok verschijnt iedere maand ook in Behind The Corner Popmagazine met achtergronden, columns en opinie over de Achterhoekse popcultuur. (www.behindthecorner.nl)

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.