Drummerstok #6: Bob Hogenelst (Birth Of Joy) [NL] [AH]

Bob Hogenelst drummerstok mikevisserdrums

Geboren 26-09-1988 in Doetinchem, woonachtig in Amsterdam

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

Als kind zat ik altijd op de potten en pannen van mijn moeder alle pollepels die ik maar kon vinden kapot te slaan. Cassettebandjes van Boh Foi Toch en Normaal draaien en dan mooi een beetje mee knappen op die emmers. Ik was nooit perse alleen maar op de drums aan het letten maar vond het gewoon leuk om met de muziek mee te spelen. Blijkbaar zat er toch een drummer in mij want het orgel dat ook in de keuken stond liet ik altijd met rust.

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Voor mijn 7e verjaardag kreeg ik een drumstel cadeau omdat de pannen en emmers niet meer waren aan te slepen én omdat mijn ouders het ook wel leuk vonden dat er blijkbaar muzikaliteit in mij zat. Een voorwaarde was wel dat ik ook direct drumles zou gaan volgen en dat heb ik dan ook braaf gedaan. Eerst een paar jaar van Mathieu Boomgaars in Zieuwent in de DES-hut, later via de harmonie van Zieuwent. Ik kreeg daar les van Ronny Wolterink. Die lessen waren eerst thuis en later op muziekschool 'Boogie Woogie' in Winterswijk. Ik denk dat ik ongeveer tot mijn 15e/16e les van hem heb gehad. Daarna ging ik in bandjes spelen en vond ik de lessen maar saai worden en daarom ben ik er toen tijdelijk even mee gestopt. Totdat ik op mijn 17e op de Herman Brood Academie in Utrecht werd aangenomen. Toen ik op mijn 17e aangenomen werd op de Herman Brood Academie kreeg ik les van Maartje Simons en Bram van den Berg. Op m'n 22e werd ik aangenomen op het conservatorium van Amsterdam en daar kreeg ik elk jaar van een andere drummer les: Oscar Kraal, Eric Hoeke, Ruben van Roon en Joost Kroon. Momenteel ben ik bezig met afstuderen en heb ik alleen nog drumles van Ruben van Roon. Oefenen doe ik op dit moment eigenlijk bijna nooit meer. Onder andere omdat ik in mijn kleine kamertje in Amsterdam geen ruimte heb voor een drumstel. Maar ook omdat ik de afgelopen 2/3 jaar heel veel op tour ben geweest met mijn band Birth of Joy. In 2014 bijvoorbeeld deden we 175 optredens, dus dat is zo om de dag spelen zeg maar. Oefenen vond ik dus even niet nodig. Ik ben van plan om dat, als ik mijn studie helemaal heb afgerond, weer op te pakken.

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

Ik speel momenteel in Birth of Joy en een paar andere projecten. Birth of Joy is hiervan het meest serieus. We hebben elkaar leren kennen op de Herman Brood Academie op de allereerste dag tijdens de allereerste opdracht. Wij behoorden met ongeveer 30 studenten tot de allereerste lichting van de HBA en kwamen op de eerste dag van de introductie allemaal samen in de starsound studio's in Utrecht. Een klein podium met achter het podium ongeveer 6 oefenruimtes. De bedoeling was dat we daar allemaal de oefenruimtes in gingen en met de muzikanten die je tof vond een band zouden vormen. Ik liep bij onze (toen nog niet) zanger de oefenruimte binnen en we begonnen samen te jammen. Later kwam onze toetsenist ook meedoen en sindsdien zijn we altijd een band gebleven. Eigenlijk hebben we de eerste 2/3 jaar niet zoveel uitgevoerd als band. We ging vooral bij elkaar langs om biertjes te drinken en elkaar vette muziek te laten horen. Pas na een jaar of wat besloten we om als band 'serieus' aan de slag te gaan. We begonnen zelf optredens te boeken en deden in 2010 mee aan de popronde wat ons veel optredens opleverde: we waren dat jaar de meest geboekte band van de popronde. Vlak na de popronde al kregen we een boeker, die later onze manager werd. In 2012 speelden we in Rennes op festival Transmusicalles,  daarna barstte de bom in vooral Frankrijk. Ook in Zwitserland, Duitsland, Oostenrijk en een aantal andere landen kregen we erg veel optredens. Verder speel ik ook nog in een aantal andere bands: Thee Hammer is een improvisatieproject met muzikanten uit verschillende bands bij elkaar geraapt. We repeteren nooit en staan gemiddeld zo'n 1x per maand op het podium. Wat we dan doen is eigenlijk 1 lange improvisatie set gebaseerd op 3 of 4 gitaar rifjes. Tussen die rifjes in is er voor iedereen de vrije ruimte om te doen wat hij wil. Zo'n set kan soms wel 1,5 uur duren. Baskar is een instrumenteel space funk bandje met wat vrienden uit Leiden. De toetsenist van Birth of Joy speelt hier ook bij en in eerste instantie was deze band opgezet voor het afstuderen van de toetsenist aan het conservatorium van Rotterdam. Ik heb hiermee ook op mijn eigen afstudeer concert gespeeld en dat is zeer in de smaak gevallen. Deze 2 afstudeer concerten zijn ondertussen geweest en eigenlijk hebben we al besloten om gewoon als band verder te gaan. We vinden het allemaal veel te tof en het zou dan ook zonde zijn om er mee te stoppen.

Grip

Matched

 

Favoriete maatsoort

12/8

 

Favo genre om te spelen

JazzBluesPsychedelicFunkRockFusion

 

Favo genre om te luisteren

JazzBluesPsychedelicFunkRockFusion

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

De Loods – Barlo

 

Leukste speelplek in Nederland

De Loods – Barlo

Huidige set up

Premier Elite. Het exacte jaartal heb ik nog niet kunnen traceren maar ik geloof ergens tussen 1975 en 1978.

24 x 14 bassdrum, 14 x 14 tom, 16 x 16 floortom en een extra floortom van het merk maya, een of ander goedkoop japans merk. Ziet er wel tof uit en klinkt goed dus ik heb 'm erbij gezet., de maten van die tom zijn 16 x 16,5. Net iets dieper dus dan de premier floortom. Mijn snare is een Ludwig supraphonic 14 x 6,5

De bekkens zijn van Paiste:

24'' Giant Beat Multi Ride

22'' Formula 602 Thin Crash

20'' Giant Beat Multi Crash uit de 60's

20'' Giant Beat Multi Crash met Rivets (custom made)

15'' Giant Beat Multi HiHats

Hardware: van alles en nog wat bij elkaar geraapt, voornamelijk Yamaha. Niet mooi maar wel degelijk en dat is het belangrijkste als je veel op tour bent. Het bassdrumpedaal is een Pacific by DW uit de 400 serie.

 

IMG_4799

Lesboek dat iedere drummer moet checken?

Alle boeken waarin men dieper ingaat op rudiments.

 

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

 

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

Het ligt er vooraal aan wat voor stijl muziek je speelt. Het maakt niet zoveel uit of het vintage of nieuw is, als het maar kwaliteit is. Al is het natuurlijk wel supervet om een oude Ludwig, Rogers, Slingerland of Gretsch te hebben. Of een supervette Premier uit de 70's zoals ik heb:) Ik vind wel dat 'vintage' kits vaak een veel warmere sound hebben, mits er goeie vellen op zitten en de kit goed gestemd is. Ik hou hier persoonlijk wel meer van maar ik denk eerlijk gezegd dat nieuwe kits ook zeker erg goed kunnen klinken, al weet ik dat niet zeker want ik heb er geen. Zoals gezegd is het denk ik vooral afhankelijk van de stijl muziek die je erop wil gaan spelen. 

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Jazeker, gitaar. Ik ben gek op slide spelen, en mondharmonica, eigenlijk alles dat met blues te maken heeft. Basgitaar gaat ook wel redelijk en piano ook wel een beetje. Verder lijkt het me erg cool om een blaas instrument te spelen, bijvoorbeeld saxofoon of trompet.

 

Wat is je favoriete muziek documentaire?

Momenteel is dat 'Beware of Mr. Baker' over Ginger Baker.

Welke Achterhoekse drummer zou jij nog graag in deze rubriek willen zien? En welke vraag zou je hem dan willen stellen?

Over een jaar of 15 een van m'n buurjongetjes uit Zieuwent. Als ik bij mijn ouders ben zet ik mijn drumkit wel eens op en ga ik even spelen. Die buurjongens horen dat en komen dan altijd naar ons toe en gaan mee spelen. Super leuk! Ik zou tegen die tijd wel eens willen weten of ze boer, drummer of iets anders zijn geworden en dan zou ik ook vragen of ze denken dat ze de juiste keuze hebben gemaakt.

 

'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

waarschijnlijk iets met natuur, bossen, hout, dieren.

Favoriete top 3 drummers (wereld)

Top 3 is te weinig, ik kan het echt niet kleiner maken dan 10: John Bonham, Ginger Baker, Mitch Mitchell, Han Bennink, John French (drumbo), Jack deJohnette, Philly Joe Jones, Nick Mason, Tony Allen, Pierre van der Linden.

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

Ik ben bijna afgestudeerd. Nog 1 vak inhalen en dan heb ik recht op mijn diploma. Dat is nu dus even prioriteit nummer 1. Verder blijf ik met Birth of Joy gewoon heel veel spelen en heb ik straks na school ook wat meer tijd om aandacht te besteden aan de andere bands waarin ik speel. Ook heb ik de laatste tijd erg veel verschillende dingen opgenomen dus ik denk dat die maar eens moeten worden uitgebracht. Met Birth of Joy gaan we eind van dit jaar een nieuw studio album opnemen en daar moet nog veel voor worden geschreven. Verder weet ik het nog niet zo goed allemaal. In ieder geval ook even een beetje vakantie houden want daar ben ik wel aan toe!

Welke drum annekdote mag in dit interview absoluut niet ontbreken?

Een annekdote voor muzikanten in het algemeen maar die zeker ook voor drummers opgaat:

' zitten, stemmen en swingen '

Oftewel: geen gedoe met effect pedalen, 'sound maken', shiny spullen hebben of dat soort bullshit, gewoon de stekker erin en knappen met die zooi...

10433137_10203371816789453_6022795130543612799_n

Foto: Agnes Hendriks

Solo bij RTL Late Night naar aanleiding van de allereerste 10 ooit gegeven voor een afstudeeroptreden op het Conservatorium van Amsterdam

Thee Hammer live @ Sneeuwpop Dinxperlo

Baskar in actie

Publicatiedatum: 27 juni 2015

Over 2 weken Drummerstok #7

De Achterhoekse editie van Drummerstok verschijnt iedere maand ook in Behind The Corner Popmagazine met achtergronden, columns en opinie over de Achterhoekse popcultuur. (www.behindthecorner.nl)

Getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.