Drummerstok #5: Fokke de Jong (King Of The World, Normaal) [NL] [AH]

Drummerstok 5 Fokke De Jong King Of The World DruMinute Mike Visser

Geboren 08.08.1962 in Zuidlaren (Dr), woonachtig in Kollum

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

Ik was 10 en ging met m'n oudere broer mee naar een repetitie van de band waarin hij toetsen speelde. Toen ze weggingen om wat uit de schijf van vijf te halen (lees snacks), moest ik op de spullen passen. Ik kroop achter het drumstel en was verkocht. Hun drummer had stiekum even staan luisteren en zei dat hij vond dat ik er gevoel voor had. Hij gaf me een oude snare en een paar afgeraffelde stokken. Er was geen holden meer an!

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Vanaf mijn 10e spendeerde ik al m'n vrije tijd achter het drumstel. Nou ja, drumstel, het was meer een bijeengeraapt zooitje trommels. Ik had zelf bekkenstands gemaakt van oude tentpalen, daar zit zo'n handig puntje op! Ik heb leren drummen door met koptelefoon op met platen mee te spelen. Van Ella Fitzgerald tot Deep Purple. Later ging ik ook zoveel mogelijk afkijken van drummers die in de plaatselijke kroeg speelden. The Blues zat er al vroeg in bij mij. Ook letterlijk, m'n vader overleed toen ik 12 was en we hadden geen cent te makken. En dan was er natuurlijk nog Cuby + Blizzards, over Drenthe gesproken! Hans LaFaille was een enorme inspiratiebron. Rock 'n roll / blues met een jazzy feel, daar hou ik nog steeds van en zo heb ik mijn stijl ook ontwikkeld.

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

Op m'n 12e was er het eerste (blues)bandje met m'n neef, genaamd Secondhand Bluesband. Op m'n 16e speelde ik in de Asser band Pepperone, waarmee we in Paradiso Amsterdam mochten spelen, dat was wel een kick! Later speelden we ook nog in Denemarken. Ik ben uit de band gestapt rond m'n 20e, om Section 8 op te richten met de toen bekende Asser/Molukse zanger David Apponno, die daar toen een grote naam had verworven. Rond m'n 22e kwam ik op tournee een prachtige Deense vrouw tegen en ik ben daar blijven hangen. Ik ging werken in een jazzclub in Kopenhagen, alleen maar met kwastjes gespeeld en daar was ik na een jaar wel klaar mee! De verkering ging uit en ik ben terug gegaan naar Nederland, naar Groningen om precies te zijn. Daar speelde ik veel met bluesgitarist / zanger Hans van Lier en ik kwam toen m’n ouwe kameraad Han Thie tegen. Met z'n drieën waren we vaste begeleiders op de wekelijkse bluesavonden in Bluescafe De Vestibule. Meestal speelden we daar om onze drinkschulden af te betalen. Samen met Han een supertijd gehad in de country/southernrockband Catfever. Daarmee speelden we op een gegeven moment in het voorprogramma van Normaal, die toen net op zoek waren naar een nieuwe drummer. Right place, right time! En zo werd ik dus op m'n 26e echt fullprof drummer. Tussen de drukke Normaalbedrijven door, speelde ik nog met onder meer Roel Spanjers (Normaal) in The Sunset Travellers (waarmee we een mooie plaat hebben gemaakt) en als duo met Roel in Spanjers en de Jong. In 2002 gaf Bennie Jolink aan het rustiger aan te willen doen, of misschien wel helemaal te willen stoppen met Normaal. Dat was toen niet echt duidelijk en ik ging dus verderop kijken. Kwam uiteindelijk bij De Kast terecht. Daarmaa zijn we na twee jaar ploeteren gestopt. Ik ging weer terug naar Normaal, dat weer aan het touren was. Toen ik tussendoor in de Drentse Bluesopera speelde, kwam ik gitarist Erwin Java (Herman Brood, Cuby+Blizzards) tegen, waarmee ik mijn huidige band King of the World op heb gericht. Na 24 jaar Normaal richt ik me nu volledig op King of the World. In het voorjaar van 2015 kwam alweer de 3e cd uit, een live-cd dit keer.

Fokke De Jong Drummerstok 5 Normaal Toldiek 2013

2013, het laatste optreden van Fokke de Jong met Normaal (Normaal in Toldiek)

'Haha, deze was ik alweer vergeten! 1999, met een nog jonge Jan(tje) Smit. Drums playbacken, altijd al een hekel aan gehad!'

 

 

Grip

Matched

 

Favoriete maatsoort

Shuffles!

 

Favoriete genre om te spelen

Blues

 

Favoriete genre om te luisteren

Rock ’n roll, blues

 

Favoriete top 3 drummers (wereld)

Ritchie Hayward, Stanton Moore, Joseph "Ziggaboo" Modeliste

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

Feesttenten

 

Leukste speelplek in Nederland

Paradiso Amsterdam

 

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

Pfff! Veel mooie optredens gedaan, ook een paar k#tgigs natuurlijk! Om te beginnen met de laatste categorie: Ik speelde met een bluesband in Kopenhagen in een café, toen daar plotseling de pleuris uitbrak. Stoelen vlogen door de lucht, iedereen sloeg iedereen op de bek, één grote puinhoop. Ik stond voor mijn drumset, om het te beschermen en om af en toe iemand een trap te geven die te dichtbij kwam. De politie kwam pas na zo'n twintig minuten. Wij hebben die avond niet meer gespeeld, wel gedronken! Er zijn zoveel mooie optredens geweest, moeilijk om er daar eentje uit te pikken. Misschien wel de optredens met Normaal in Canada: Zweten als een gek, bier en stro vloog in het rond, geëmigreerde boeren stonden met tranen in de ogen. Indrukwekkend!

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

Ik heb een voorliefde voor vintage spullen, maar weet dat die vaak kwetsbaarder zijn dan moderne sets. Ik speel dan ook op Ludwig Classic Maple. Die zien er vintage uit en klinken ook zo, maar hebben de moderne stevigheid. Wel heb ik een paar oude snares. Een Ludwig Supraphonic 14x6,5, waar je alles mee kunt spelen en dat is dan ook mijn hoofdsnare. Verder nog twee Slingerlands, een maple 14x6,5 ConcertKing Deluxe (1980) en een 60-jaren 14x5 aluminium. Qua bekkens speel ik al m'n hele leven (nou ja, vanaf toen ik het kon betalen) op Zildjian.  Echt mijn merk! Ik gebruik zowel oude als nieuwe Zildjians. en heb er sinds 1989 een endorsement, sinds 2010 heb ik ook een endorsement bij Ludwig. In de studio gebruik ik van alles, 't is maar net waar een nummer om vraagt.

 

Set up:

Ludwig Classic Maple: 22x14, 12x8, 15x14 en Supra 14x6,5

Zildjian: 22" Light Ride, 18" thin crash (vintage), 20" thin crash en 15" 60/70-jaren hats

Drummerstok 5 Fokke De Jong King Of The World DruMinute Mike Visser setup

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Piano, ik speel dat een heel klein beetje, zou wel meer willen leren, maar heb geen ruimte voor zo'n kreng.

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Exile on mainstreet van the Rolling Stones en het afscheidsconcert van The Band, ik kan niet kiezen..

 

Welke achterhoekse drummer zou jij nog graag in deze rubriek willen zien? En welke vraag zou je hem dan willen stellen?

Ivo Elfers, hoe vond je het om mij tijdelijk te vervangen bij Normaal?

 

fokke award

In 2013 werd Fokke de Jong door de Dutch Blues Foundation gekozen tot beste Nederlandse bluesdrummer.

'Tof dat collega drummers op je stemmen toch?'

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

 

 

30 jaar Normaal (2005)

King Of The World live @ North Sea Jazz Club (2014)

'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

Was ik stuurman geworden op de grote vaart.

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

King Of The World, King Of The World en King Of The World, en ook ben ik nog bezig met het ontwikkelen van een eigen drumstok in samenwerking met Pandu.

 

Drummerstok 5 Fokke De Jong King Of The World DruMinute Mike Visser stokken fokke

Publicatiedatum: 30 mei 2015

Over 4 weken Drummerstok #6

Getagd , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.