Drummerstok #4: Olaf Fase (Slagerij van Kampen, The Pianohouse) [NL]

Olaf Fase header - 10 cm bij 3 cm header interview proef 1 incl logo en naam 4kopie

Geboren 30.08.1976 in Boskoop, woonachtig in Groesbeek

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

Bij mijn neef! Ik mocht op zijn drumstel spelen en was verkocht! Ik weet niet precies hoe oud ik was, maar ik gok twaalf jaar.

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Ik begon rond mijn twaalfde met drummen en had ongeveer zes jaar drumles in mijn geboorteplaats Boskoop. Ik drumde mee met mijn favoriete bands, zoals Genesis en Marillion. Op mijn zeventiende ging ik naar de Havo voor muziek en dans in Rotterdam. Ik kreeg toen drumles op het conservatorium en ging steeds meer oefenen. Zo'n drie uur op een schooldag en negen uur op een vakantiedag. Mijn muzikale voorkeur ging inmiddels meer uit naar pop- en wereldmuziek, jazz en fusion. Voor ik naar het eerste jaar conservatorium ging studeerde ik tien weken in New York aan het Drummers Collective. Een zeer leerzame ervaring op je negentiende! Daarna heb ik het conservatorium afgerond. Nog steeds studeer ik zoveel mogelijk, voor ontspanning en vooruitgang.

 

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

Tussen 2002 en 2004 heb ik met veel zanger(es)s(en) samengewerkt; o.a. Wouter Hamel, Laura Jansen, Berget Lewis, Jacqueline Govaerts en Debbie Sledge (Sister Sledge). Vanaf 2005 speelde ik in verschillende bands: Treble (winnaars van het Nationale Songfestival 2006 en deelnemers aan het Euro Songfestival), Cuccurullo Brillo Brullo (Frank Zappa coverband), Bushira (later LINQ) en ik deed sessiewerk met o.a. DHT feat. Edmee (bekend van de  coverhit ‘Listen to Your Heart’).  We maakten met Cuccurullo Brillo Brullo een bijzonder album en speelden in Duitsland op festival Zappanale. Gitarist Ike Willis, die jaren samenwerkte met Frank Zappa, speelde en zong daar met ons mee. Een hoogtepunt uit mijn carrière! De muziek van Frank Zappa heeft me altijd gefascineerd: hij maakte complexe en simpele stukken, gemixt met humor of juist een serieuze boodschap, waarbij hij altijd geweldige drummers tot zijn beschikking had.

 

Na in 2009 auditie te hebben gedaan bij Waylon, deed ik als de drummer van zijn band veel optredens op Nederlandse podia en radiostations en Waylon mocht kort daarna een contract tekenen bij het legendarische label ‘Motown’. In 2010 speelde ik in de musical ‘Crazy Shopping’ gospel, pop en soulmuziek. Drummen in een musical was al een tijd een wens van mij en vrij snel daarna kreeg ik een belletje of ik in de musical ‘Zorro’ wilde spelen. “Ja graag!” Naast ‘Zorro’ heb ik ook als invaller gespeeld bij de theatershow ‘Jeugdherinneringen’. Het jaar 2012 stond in het teken van diverse optreden met o.a. Jeannine La Rose met fluitist Ronald Snijders en ‘The Pianohouse’ met als gast Thomas Berge.  Ik speelde het jaar daarna in de musical ‘Sisteract’, een productie van Joop van den Ende en Whoopi Goldberg, in het Circustheater. Ook heb ik dat jaar ingevallen bij zanger Nielson. In 2014 ben ik na intensieve auditierondes aangenomen als nieuw bandlid bij Slagerij van Kampen! Gijsbert Zwart verlaat na twaalf succesvolle jaren de band, en nu is aan mij de eervolle taak om zijn plek over te nemen. Naast dit alles speel ik ook al negen jaar bij 'The Pianohouse'.

Vanaf 2004 tot heden, schrijf ik met Cesar Zuiderwijk een cursus voor drummers in de Slagwerkkrant. Door onze uitwisselingen van ideeën over drummen, ontstaan er veel bruikbare oefeningen die de lezers vervolgens kunnen uitproberen.

IMG_8097

Welk optreden zou je graag nóg een keer willen beleven en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

Ik heb niet specifiek één optreden wat zo bijzonder was dat ik die opnieuw zou willen beleven. Ik heb namelijk zoveel mooie optredens gehad. Een mooi optreden betekent voor mij dat ik met goede en gezellige muzikanten lekker aan het spelen ben en een leuke avond heb. De meest hilarische avonden heb ik wel met The Pianohouse gehad. Het is ook altijd leuk om met een nieuwe band voor vrienden of familie te spelen, ik ben dan extra gespannen en benieuwd wat ze ervan vinden!

Ik heb eigenlijk geen optredens die ik zou willen vergeten. Het is wel eens vervelend als je een beetje ziek bent en toch moet spelen..

 

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

Ik heb niet echt voorkeur voor nieuwe of oude sets. Ik neem de meest geschikte (klank en maten) set en drumvellen mee voor de muziek die ik ga spelen. Ik heb een paar snaredrums, een Pearl Masterworks en een vintage Gretsch.

 

Grootste inspiratiebronnen

Drummers: o.a. Marvin "Smitty" Smith, Vinnie Colaiuta, Chander Sardjoe.

 

Artiesten: o.a. Sting, Frank Zappa, Paul Simon, Steve Coleman.

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Calle 54 gemaakt door Fernando Trueba.

Welke Youtube-filmpje móet iedere drummer gezien hebben?

 

 

Favoriete genre om te luisteren

Pop / wereldmuziek

 

Favoriete genre om te spelen

Pop / wereldmuziek

 

Leukste speelplek in Nederland

Het Everloo in Rossum

 

Leukste speelplek in de wereld

Mambo Beach Curacao

 

Je 3 favoriete oefeningen

1. Meespelen met loops
2. Verzinnen van grooves
3. Polyritmes oefenen

Slagerij van Kampen set up

Ludwig 22 bass, 10, 12, 14, 16 toms

olaffase1

 

Crazy Shopping set up

Pearl Masterworks 22 bass, 10, 12, 14, 16 toms, 14 Marvin 'Smitty' Smith signature snare

Zildjian bekkens: 14 hihat, 14/15/16 crash, 10 splash, 20 ride

Crazy Shopping

 
Aan welke drummer zou je deze drummerstok door willen geven? En welke vraag zou je hem/haar dan willen stellen?

Aan Koen Herfst! Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het spelen met I Chaos of Armin van Buuren? En hoe bereid je beide gigs voor?

 

'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

Dan had ik misschien van mijn hobby koken mijn werk gemaakt. Van mijn hobby zoeken met een metaaldetector valt niet echt een baan te maken ben ik bang..

 

10501656_693602660748951_414786100779899020_n

Olaf Fase (links) in actie bij Slagerij van Kampen

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien mee bezig houden en wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

Ik ga nog zo lang mogelijk genieten van het spelen met Slagerij van Kampen en The Pianohouse. Daarnaast hoop ik dat ik zijdelings met hele leuke projecten kan meedoen!

Tip van de Drummerstok redactie:

 

Naast de cursus in de Slagwerkkrant plaatst Olaf met enige regelmaat nieuwe oefeningen op zijn eigen youtubekanaal. De noten die horen bij deze oefeningen kun je vinden op zijn website www.olaffase.info.

Publicatiedatum: 9 mei 2015 

Over 3 weken Drummerstok #5!

Getagd , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.