Drummerstok #14: Kim Weemhoff (o.a. Mathilde Santing, Slagwerkkrant, Cojones) [NL]

Originele foto www.robvandalen.com

kim-weemhoff drummerstok set up

Geboren 30.12.1959 in Amsterdam, woonachtig in Haarlem

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

“Ik ging toen ik 12 was mee naar een school met een vriendje die daar met een oudere organist drumde. Na een uurtje vroeg hij of ik ook eens wilde drummen. Na 10 minuten vroeg hij hoe lang ik al les had. "Dit is de eerste keer dat ik erachter zit" zei ik verlegen. Maar in die tijd speelde ik elektrisch gitaar , zong ( best goed, nog steeds..., je moet mijn Robert Plant/Chris Cornelll strot horen!) en uisterde ik voornamelijk naar Led Zeppelin en Deep Purple. Het duurde nog 3 jaar voordat ik echt ging drummen omdat ik in de pauze als zanger van een band even achter de kit kroop, en blijkbaar veel beter was dan de drummer die even broodjes ging halen. De band werd ontbonden en toen kocht ik maar een drumkit. (Stel je voor, anders was ik nu zanger geweest én rijk en beroemd!)“

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

"Toen ik echt begon te drummen, aan het eind van mijn 15e levensjaar, had ik direct  de smaak te pakken en speelde nog voor ik een drumset had op kussens mee met Spectrum van mijn held Billy Cobham. Bloedsnelle roffels heb ik al vanaf t begin kunnen spelen. Ik ben geboren met behoorlijk snelle polsen. Na 2 maanden zelf ploeteren ontmoette ik in mijn bandoefenruimte mijn vriend voor het leven en eerste leraar Rob van den Oever en studeerde ik uit Buddy Rich snaredrum rudiments. Ik leerde zo trommelen (vrij virtuoos) en lezen (vrij matig nog steeds). Ik studeerde soms wel 4 uur per dag, wel op remo pads want ik woonde in een flat. Ik heb 3 jaar les gehad van Rob, een jaar van Peter Berk, een jaar van Ton Rooijens en een jaar van Gerhard Jeltes. Stuk voor stuk fantastische leraren. Pas op mijn 30e kon ik in een oefenruimte terecht in Amstelveen en daar studeerde ik jarenlang tussen de 4 en soms 8 uur per dag, met name de boeken van Gary Chaffee. Toen ik naar Haarlem verhuisde in 2001 kon ik eindelijk in mijn huis spelen (ook door zeer tolerante buren) en ik heb tevens een lesruimte in de stad die ik deel met 3 andere drummers. Ik studeer nu niet meer behalve als ik een project doe waar ik de muziek nog niet van beheers qua technisch of ritmisch niveau. Wel speel ik iedere dag één tot twee uur afhankelijk van of ik die dag lesgeef of een optreden heb.“ 

“Ik heb veel meegespeeld met fusion, jazz en pop platen. Wat voorbeelden; Steve Khan, Brecker Brothers, Mahavishnu ,Buddy Rich big band, Chick Corea, Herbie Hancock, Elvin Jones, Tony Williams veel met Steve Gadd, Steely Dan, Rock, Motown etc. etc.“

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

“Ik ben begonnen met een heus prog. rock bandje Maze, waar ik direct al odd meters  speelde. We luisterden naar Jethro Tull, Gentle Giant, Yes en meer van dat soort bands. Twee maanden nadat ik een kit kocht deed ik mijn eerste gig en verdiende ik meer dan een pro nu krijgt voor een jazz sessie. De eerste echte band waar ik in terecht kwam was Diesel, een rockband met heuse hits. Hiermee tourde ik, 19 jaar oud, in Canada en de VS. Na Diesel speelde ik o.a. 4 jaar in Candy Dulfer’s Funky Stuff waarmee ik 100en gigs heb gespeeld , oa op grote festivals. Daarna speelde ik met Gung Ho, een rap rock formatie die kort bestond maar waarmee we grote festivals als Parkpop en optredens in Denemarken hebben gedaan. Na wat jaren te hebben gewerkt als freelancer, o.a. met mijn jazzkwartet Sinister Project, kwam ik in de band van de meest sophisticated zangeres Mathilde Santing terecht en daar speel ik al vanaf 1995 mee (met hier en daar een jaartje uitrusten.) Tussendoor heb ik theatertours gedaan met o.a. Frank Boeijen, Lenette van Dongen, Mike Bodde, Leoni Jansen'. Momenteel speel ik met Mathilde en mijn jazzbandjes Petit Tourette en Organic4 . Verder heb ik talloze platen, cd en andere soorten studio-opnames gedaan.“

 

 

Welk optreden zou je graag nóg een keer willen beleven, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

“Wat voor mij 1 van de hoogste momenten van samenspel is geweest, is het optreden op Paradiso van Slag, het drumfestival van de Slagwerkkrant. Ik speelde daar met het toen kersverse kwartet dat ik had opgericht met Jan Kooper, Dionys Breukers en mijn lieve vriend die 2 jaar geleden aan ALS is gestorven op bas; Miron Komarnicki. Ik zou het nog een keer willen beleven omdat het een enorm heftige gig was met heel moeilijk materiaal maar het tegelijkertijd voor een eerste keer zo samen was dat het leek alsof we vanuit een andere dimensie bestuurd werden. En natuurlijk ook omat ik dan Miron weer zou kunnen terugzien en met hem zou kunnen lachen en spelen.“

 

“Het optreden dat ik zo snel mogelijk wil vergeten is waarschijnlijk die keer dat ik in de Doelen met oude indo rocker Andy Tielmann speelde en hij na 1 nummer boos van het podium liep wegens ruzie met de organisatie/management en ik besefte dat ik naar het geld zou kunnen fluiten van 3 repetities en 2 optredens. Maar de twee optredens die ik ooit met Candy speelde op 1 dag tijdens een net ingetreden zware zenuwinzinking (6 uur drummen tijdens een non stop hyperventilatie aanval) is misschien nog wel traumatischer.. “

 

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

“Ik speel graag op beide, met een lichte voorkeur voor moderne kits qua hardware, betere kwaliteitscontrole en met name de10 inch toms waar ik erg van hou. Maar een vintage Gretsch of Hayman ben ik niet vies van hoor. Een gig vraagt om een bepaalde klankkleur ( warm, zacht, knallend, vol...) en aan de hand daarvan bepaal ik waar ik op speel.“

Welk Youtube-filmpje móet iedere drummer gezien hebben?

 

 

Je 3 favoriete rudiments / oefeningen?

“Alle soorten diddles, rolls, ruffs en coordinatie / polyritmische oefeningen tussen linkerhand en rechtervoet met swingride . En linear drummen is nogal bepalend voor mijn drumstijl dus dat heb ik veel geoefend.“

 

Favoriete maatsoort, en waarom juist die?

“7/8 , omdat t zo lekker vooruit beweegt en rolt,en je ook gewoon 4/4 licks en grooves kunt blijven spelen want die komen (meestal) om de maat weer op de 1.“

 

Favoriete genre om te spelen

Funky free improvisaties

 

Favoriete genre om te luisteren

"open " jazz en modern klassiek

 

Favoriete speelplek in Nederland

Le Brocope in Friesland

 

Grootste inspiratiebronnen

Billy Cobham, Steve Gadd, Tony Williams, Vinnie Colaiuta, Lenny White, Dave King, Joey Baron, Brian Blade, Harvey Mason, Billy Higgins en laatste jaren schrijver Haruki Murakami , schilders als Rothko en Miro, Aziatische horror en cult films en regisseur Gaspar Noe ( Enter the Void).

 

Je 3 favoriete rudiments / oefeningen?

“Alle soorten diddles, rolls, ruffs en coordinatie / polyritmische oefeningen tussen linkerhand en rechtervoet met swingride . En linear drummen is nogal bepalend voor mijn drumstijl dus dat heb ik veel geoefend.“

"Mijn huidige set up? Die is iedere maand anders.."

 

[slideshow_deploy id='3572']

"Dit is 1 van mijn beste solo's, hij begint rond 4 min"

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Fly in a bottle, een documentaire over en met Medeski, Martin & Wood

 

Aan welke drummer zou je deze Drummerstok door willen geven? En welke vraag zou je hem/haar dan willen stellen?

“Hans Eijkenaar, die ik al 25 jaar enorm bewonder, en de vraag is; Hoe kun je al zolang, zoveel en zo hard spelen zonder uit elkaar te sodemieteren?“

 

'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

“Was ik schilder, schrijver of zat ik levenslang gevangen“

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

“Ik speel percussie (tabla, beetje conga’s, framedrum, kruik) maar de technieken daarvoor gebruik ik meestal op de drumset.

Ik vind elektronische handpercussie erg leuk zoals de Korg Wavedrum en andere effectapparatuur. Verder ben ik een groot gitaarfan en is mijn favoriete componist en musicus Bill Frisell. Ik kan een klein beetje gitaar spelen en ik heb wat songs geschreven. Dat zou ik wel leuk vinden om wat meer te doen maar ik vind artiesten die na hun 40e nog rock willen spelen wel een beetje zielig. (tenzij ze er nog steeds mee binnenlopen natuurlijk J )“

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

Ik heb een nieuw avontuurlijk jazz/impro/groove trio met gitarist Mark Tuinstra en bassist Daniel van Huffelen waarvan er ook een album aan zit te komen.. Ik ben ook bezig met een album met mijn zoon Vijay, ambient music in combi met drumgrooves.  Er komt weer een drumsolo album en ik heb en ga de laatste tracks inspelen van de geniale band Lennox van de jonge bassiste Lana Kooper en Lisa Brammer, en daar gaan we dan ook weer mee optreden. Echt heel toffe funky shit met mooie grooves, lyrics  en melodieën . En ik tour natuurlijk door met de beste zangeres van Nederland; Mathilde Santing.. 

 

Welke anekdote mag in dit interview absoluut niet ontbreken?

“Ooit zat ik aan het diner vlak voor een première te Leiden toen de arrangeur van Mathilde de bekende grap tegen mij gebruikte van " Dom dommer,drummer" waarna ik razendsnel pareerde met " Arrogant, arroganter, arrangeur".

 

Of deze waar ik bij was; 1 van mijn grote rock helden Ian Paice (die ik live met Deep Purple zag in 1973 toen ik 13 was!) Tijdens de muziekbeurs ergens begin jaren negentig in de jaarbeurs te Utrecht sta ik even te kletsen met de sympathieke rockmaster, tuusendoor zegt Slagwerkkrant medewerker Ronald Willemsen tegen Ian " Mister Paice, if you want to warm up for your clinic there is a drumset in one of the dressingrooms" Paice kijkt over zijn bekende roze brilletje Ronald aan en zegt tot mijn grote hilariteit. "Warming up?... Well, if I can’t do the job now I certainly won’t be able to do it in half an hour" hahaha!!”

 

 

Kim Weemhoff heeft al jarenlang zijn eigen column in de Slagwerkkrant, een absolute aanrader!

Meer weten over Kim? Check dan www.kimweemhoff.nl.

 

Publicatiedatum: 8 oktober 2016

Over enkele weken een nieuwe Drummerstok!

 

Klik hier voor meer Drummerstok interviews (o.a. Oscar Kraal, Martijn Bosman, Bauke Bakker).

 

Getagd , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.