Drummerstok #12: Rick Reijntjes (Magic Fish) [AH]

rick reijntjes reyntjes drummerstok interview magic fish drummer

behind the corner KLEINER  tekst onder header drummerstok achterhoekkopie

Geboren 28 april 1973 te Ulft, woonachtig in Lent

In Drummerstok #12 lees je een interview met Rick Reijntjes. Rick Reijntjes was in verschillende periodes drummer van de band Magic Fish, een Achterhoekse band die op Pinkpop speelde en in 1992 winnaar van de Gesel van Gelderland. Reijntjes was erbij toen de band begon in 1992, nam afscheid in 1995, maar keerde terug van 2004 tot 2006 en was ook tijdens het officiële afscheidsconcert in 2013 van de partij. Veel leesplezier en vergeet niet om de video's te checken!

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

“Toen ik een jaar of zeven was begon ik met percussie-dingetjes, tamboerijn en snare.  Luchtdrummen deed ik trouwens ook graag. Ik denk dat ik negen was toen ik lid werd van schutterij ‘De Eendracht’ in Etten waar mijn neef ook lid van was. We kregen trommelles van Ronald Loesink. Ik heb er ongeveer 2 jaar gezeten. Toen mijn moeder op een gegeven moment hoorde dat haar broer zijn drumstel in de verkoop had was het snel bekeken. Mijn ouders isoleerden de zolder en ik kreeg op mijn 11e verjaardag een Premier. Er was wel één voorwaarde; ik moest op drumles. Alsof ik dát erg vond!”

 

Wanneer begon je met drummen en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen et cetera? Met welke muziek speelde je in deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

“Ik kreeg op mijn 11e les van Dries Bijlsma en hij heeft me in de vijf jaar dat ik les van hem had veel dingen geleerd én afgeleerd. Jaren later, in de tijd van Magic Fish, heb ik les genomen bij Gerben Grooten. Met Gerben ging ik meer de diepte in: hoe laat je een crash klinken, hoe hoog hang je een ride nou precies? Soms waren we tijdens de les anderhalf uur alleen maar aan het praten over drummen, en dat terwijl de les officieel maar drie kwartier duurde.”

 

“Toen ik al een tijd niet meer speelde heb ik les gehad van Makki van Engelen. Op een gegeven moment vroeg hij me: ‘Waarom ga je geen conservatorium doen?’ Ik had altijd wel met dat idee rondgelopen maar ik had er nooit serieus werk van gemaakt. In die tijd was het nog zo dat je vóór je 27e moest beginnen met je studie, anders kwam je niet meer in aanmerking voor studiefinanciering. Ik moest daarom als een gek aan de slag want ik was inmiddels al 26! Ik ging naar Rotterdam omdat daar dat jaar de rockacademie werd geïntroduceerd. Perfect voor mij, dacht ik! Makki raadde me het af, hij vond dat ik nog een jaar moest wachten, maar ik zat met die financiering in mijn maag. Tot mijn grote verbazing werd ik glansrijk aangenomen, maar toen ik er eenmaal zat voelde ik al snel dat ik er niet op mijn plek was. Ik wilde niet uren per dag studeren in een hokje vanaf bladpapier. Ik wilde me niet alléén maar met drummen bezig houden en al snel ging me de smaak voor muziek verloren. Na een half jaar besloot ik dan ook om te stoppen met de opleiding.”

 

“Ik groeide op met Status Quo, ik was een jaar of zes toen ik die muziek ontdekte. Ik vond en vind die band nog steeds helemaal geweldig. Toen ik een jaar of negen was kwamen Camel en Alan Parsons om de hoek kijken, dat vond ik erg vermakelijke muziek. Een jaar later was het helemaal raak, want ik leerde de muziek van Rush en Frank Zappa kennen. Ik wist niet wat ik hoorde! Ik heb de platen grijs gedraaid en kende alles uit mijn hoofd. Op een gegeven moment zei mijn oom, waarvan ik het drumstel gekocht had, dat ik met een hoofdtelefoon op met de muziek mee moest gaan spelen. Hij trok een la open en zei: ‘Hier, gebruik deze maar’. Ik kon eindelijk met mijn favorieten meespelen! Vanaf dat moment was ik niet meer achter mijn drumstel weg te slaan. Ik wilde alles kennen en alles meespelen. Soms speelde ik 4 uur op een dag. Mijn drie jaar oudere broer heeft me veel nieuwe muziek laten horen. Met hem maakte ik muziek op zolder, hij was namelijk gitarist. Met neef Michel Mulder (bassist) was het boeltje helemaal compleet. Niet dat we een bandje hadden, maar we deden wel eens dingetjes samen.”

“Muziek luisteren deed ik ook heel veel. Gewoon languit in de stoel en alleen maar luisteren en analyseren. Ik vond het allemaal razend interessant en ik wilde graag weten wat er gebeurde. Ik moet zeggen dat die periode wel heel erg belangrijk is geweest voor mijn muzikale ontwikkeling. Dat ik fan was van Zappa en Rush, dat was duidelijk, maar ik wilde ook uitzoeken waarom! Wat was het dat mij zo triggerde? Waarom speelde Neil Peart op die desbetreffende plek die fill? En wat voelde Chad Wackerman tijdens een geïmproviseerde solo van Zappa? Dat wilde ik graag te weten komen en dus kroop ik als het ware in de huid van de drummer. Ik ben er toen denk ik ook wel achter gekomen, dat ik meer een muziekliefhebber ben, dan alleen maar een drummer. Een muzikant die drumt, zeg maar. Ik hou gewoon van de muziek, van de klanken, van de samenhang en niet alleen maar van de drums. Drums is een onderdeel. Misschien wel het belangrijkste onderdeel, want als de drummer niet goed is…”

rick reijntjes magic fish rick reyntjes huntenpop mike visser interview drummerstok mikevisserdrums absolutely free magic fish rocco ostermann

Neem ons eens mee in je bandverleden en –heden..

“Volgens mij was ik 15 jaar toen ik voor het eerst in een echt bandje terecht kwam. Michel Mulder vroeg of ik in Bull-It wilde komen spelen. Ik was natuurlijk wel wat jong maar mijn ouders vonden het in eerste instantie goed. Michel haalde me meestal op en bracht me ook vaak weer thuis. Na een optreden werd ik ook wel eens met de taxi thuis gebracht. Uiteindelijk was het natuurlijk allemaal niet zo heel handig en verstandig, ook omdat ik nog gewoon op school zat. Ik heb denk ik een half jaar in Bull-It gezeten en toen vonden mijn ouders het welletjes. 

 

Toen ik 18 was woonde ik in Doetinchem op kamers. Beneden mij woonde een gitarist die bevriend was met Rocco Ostermann en hij had blijkbaar over mij verteld. Rocco belde me en van het een kwam het ander. We namen al snel een demo op en een half jaar later deden we mee aan de allereerste Gesel van Gelderland. We wonnen en het balletje begon te rollen. Een manager, een complete crew, een platenmaatschappij, alles meldde zich en al snel zaten we in de studio om ons debuut album ‘Absolutely Free' op te nemen. Ik vond het best stoer, want ik was pas 20 en ik had gewoon een cd gemaakt! Wat volgde waren optredens en nog een studio album. Maar wisselingen binnen de band en onenigheden zorgden voor iets dat misschien nooit had mogen gebeuren; een breuk. Tijdens de opnames had ik besloten om op te stappen. Het album is er nooit gekomen. Wel de single ‘Can You See Me’. Rocco is uiteindelijk verder gegaan met andere muzikanten.

 

Jaren later speelde ik in de band Vulvasonic, een erg te gekke band! Het niveau lag behoorlijk hoog, het improvisatie-gehalte was zeer uitdagend en de sfeer was erg prettig. We waren er goed in om het beste bij de ander naar boven te halen en we voelden elkaar erg goed aan. Er werden ook nog fraaie nummers geschreven, dus ik zat na jaren weer eens helemaal op mijn plek! Helaas bleef het bij een paar optredens, een demo en een live opname. Oh ja, en een tijdje bij de zus van één van de muzikanten. Inmiddels doe ik al jaren niets meer in de muziek. Het kost veel tijd en energie en ik vind ook andere dingen belangrijk. Wellicht komt er nog eens iets mijn pad en durf ik er weer eens een keer voor te gaan!”

magic fish drums set up rick reijntjes drummerstok rick reyntjes

Magic Fish set up (2013) 

20 bass, 10 en 14 toms, 13 hi-hat, 13 snare, 15, 16 en 17 crash, 20 ride.

Grip

“Matched”

 

Favoriete maatsoort

“4/4”

 

Favo genre om te spelen

“Progressieve rock”

 

Favo genre om te luisteren

“Progressieve rock

modern klassiek”

 

Favoriete top 3 drummers

“Neil Peart (Rush), Chad Wackerman (Frank Zappa) en Phil Collins (Genesis, Brand X).

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, die je beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

“Ik vind de elektrische gitaar het mooiste instrument, al die kleuren en klanken die je eruit kunt halen. Het lijkt me vooral geweldig om van die geile solo’s te spelen. Hoewel… geil grooven is natuurlijk ook best lekker.”

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

“Ik zag een tijdje terug een documentaire over Rush, ‘Beyond the lighted stage’. Die was te gek.”

 

Welke achterhoekse drummer zou jij nog graag in deze rubriek willen zien? En welke vraag zou je hem dan willen stellen?

“Gerben Grooten. En dan zou ik hem willen vragen waarom hij eigenlijk naar Zuid-Afrika is vertrokken.

 

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

“Het grappige is dat het minst leuke optreden op Huntenpop was en het leukste ook op Huntenpop, beide met Magic Fish. Er zit wel een kleine 20 jaar tussen. Die minst leuke was het laatste optreden van Magic Fish in 1995. Gewoon niet leuk, omdat je weet dat het je laatste optreden met die band is. De leukste was het reünie optreden met Magic Fish in 2013. Ik speelde goed en ik kreeg weer eens ouderwets vleugels. Dat was best bijzonder omdat ik 10 jaar niets meer had gedaan.”

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

 

Veel Magic Fish nummers hebben te gekke fills, een goed voorbeeld is ‘Absolutely Free’ , hoe kwamen dit soort fills tot stand?

“Dat weet ik niet precies, het gaat meer vanzelf. Ik luister goed naar wat er zich afspeelt, wat de bedoeling is, wat er logischerwijs zou moeten komen zeg maar. Daarnaast zit ik ook dicht bij m’n gevoel. Het is een combinatie van deze dingen. Ik hoef niet lang te zitten over welke fill er nou op welke plek moet komen. Die komt er gewoon en dan blijft-ie ook. Soms schaaf ik ‘m een beetje bij.”

 

Wat ook opvalt is de plek van sommige fills, echt te gek! Is dit wat je bedoelde met het ‘in de huid kruipen van de drummers van Rush, Zappa’ en dergelijke?  Heb je om zo te kunnen spelen anders moeten leren denken dan dat je in eerste instantie gewend was na het nemen van drumlessen?

“Ja dat komt mede door het bestuderen van dit soort drummers. Het doet er wel toe op welk moment je welke fill speelt en op welke manier. Muzikaal en gevoelsmatig gezien moet dat kloppen. Muzikanten en bands die dit beheersen onderscheiden zich en een luisteraar pikt dit op. Of je dat als luisteraar echt in de gaten hebt is de vraag maar het doet gewoon iets met je.

Dát is de meerwaarde die je als muzikant kunt geven aan een nummer: net dat éne ding doen. Denk nooit,dat het er níet toe doet! En nooit afraffelen!”

 

Wat weet je nog van de opnames van de Magic Fish albums, hoe lang gingen jullie de studio in, waren het onetakers?  Speelde je op je eigen set? Met clicktrack?

“Absolutely Free is qua drums en basgitaar redelijk in één take opgenomen, zonder clicktrack. Rocco speelde wel mee, maar speelde en zong dan later de tweede en derde partij in. Ik speelde op mijn eigen set. Ik wilde ook absoluut bij het mixen zijn! Ik vind het een raar idee dat anderen aan mijn drumgeluid zitten terwijl ik nergens van weet en dat anderen dan de balans gaan bepalen terwijl ik er niet ben.”

Tot slot, eerder in het interview noem je de breuk met Magic Fish een breuk die ‘misschien nooit had mogen gebeuren’ vertel eens waarom dat eigenlijk niet had mogen gebeuren.

“We waren destijds jong en ambitieus en er ging wel eens wat mis. We communiceerden niet, of slecht, en ons ego zat ook wel eens in de weg. Als je dan niet goed naar jezelf kunt kijken en er niemand is die de boel bij elkaar kan houden, gebeuren er rare dingen. Ook denk ik wel eens dat we dachten dat we er al waren. Dat is misschien wel de grootste fout die je kunt maken. Achteraf is het natuurlijk makkelijk lullen, maar ik weet zeker dat Rocco en ik dit nu heel anders zouden doen. Daarnaast is het natuurlijk jammer dat zo’n band ophoudt te bestaan. Ik heb me wel eens afgevraagd waar we nu zouden staan, als we nog steeds bij elkaar zouden zijn.”

rick reijntjes magic fish huntenpop interview 2013 rocco ostermann

 

 

Publicatiedatum: 3 april 2016

Over enkele weken een nieuwe Drummerstok!

rick reijntjes drummer magic fish drums mikevisserdrums.nl drummerstok interview magic fish

rick reijntjes rick reyntjes drummer magic fish interview drummerstok mike visser drums mikevisserdrums.nl

Vind je het leuk om Drummerstok te lezen? Plaats via onderstaande buttons dan eens een interview op  social media, op die manier bereikt  Drummerstok een nieuw publiek en kunnen nog meer mensen de interviews lezen. Alvast bedankt! Muzikale groet, Mike Visser.

Getagd , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.