Drummerstok #11: Timo Kelder (Normaal) [NL] [AH]

timo kelder header interview mikevisserdrums drummerstok 11 normaalkopie

behind the corner KLEINER  tekst onder header drummerstok achterhoekkopie

Geboren 16 februari 1984 te Bergentheim, woonachtig in Hoogezand

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

“Bij de studiodagen Normaal, het drumstel stond er. Retespannend, een hoop lawaai en mensen, maar hier maken we een staartje van. En meteen daar maar bij vermelden dat ik, zeker in het begin, drumde om mijn energie kwijt te raken, mijn frustaties er op botvierde, er helemaal in op ging en daarna bekaf was.”

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc.? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

“Toen ik 6 of 8 was daar ergens, mee drummen op matras, stoel en/of bank. Met de drumstokken van Fokke. Waarom en hoe geen idee, maar dat moest gewoon. Op m’n 9e heb ik een drumstel gekocht voor 85 euro, dat zat precies in m’n spaarpot haha. Pas jaren later kwam ik er achter dat er geen snare bij zat. Op het drumstel heb ik veel op geoefend, door nummers mee te spelen. Ik heb geen les gehad, ben wel bij een muziekschool geweest, maar rende daar snel weer weg toen ze mij vertelden dat ik eerst een jaar blokfluit moest spelen... Dacht het niet, toen zelf maar gedaan door goed te kijken en te vragen. Toen veel meegespeeld met, ja kunt het al raden, Normaal. Daar heb ik een hoop aan gehad, zeker nu!”

 

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

“Ok, maar dan wel in een sneltreinvaart anders denderd het moar deur. In bandjes vanaf mijn 12e, eerst Ja Dat Zal, zelf opgericht met de bassist. Daar heb ik  9 jaar lang in gespeeld, daarna helemaal losgegaan in het Johnny Gallagher Trio: zonder te reperteren de planken op. Met Trailer Trash - daar speel ik nu nog in - country en akoestisch. Grams Hill, de drummer van band ging in plaats van mij in Ja Dat Zal spelen. Bierfluiters, eerst inval, toen erg gezellig en puberteit ingehaald, erg bijzonder. De Backcorner Boogie Band was te gek, vol album gemaakt en goede bezetting! Der Helm, van Maarten van der Helm, de bassist van Skik met wie ik samen als Trailer Trash een soloplaat heb ingespeeld. De demo's daarvoor thuis gemaakt en liedjes daar afgemaakt, een supergaaf en leerzaam proces! Invallen Bogey and the Longhorn, fijne mensen én liedjes! Dit alles in willekeurig volgorde en door elkaar heen. Met tussendoor de nodige burn-outs en wat daar bij hoort. Heden is Normaal en Trailer Trash.”

Grip

Altijd haha

 

Favoriete maatsoort

4/4

 

Favoriete genre om te spelen

Ligt eraan, verschilt per dag

 

Favoriete genre om te luisteren

R&R/soul/oude blues

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

“Kom er toch achter dat met name snare's toch het fijnste zijn wanneer ze een aardige leeftijd hebben, door welke reden dan ook. En voornamelijk de Supraphonic, ik heb drie  verschillende soorten en jaartallen en stuk voor stuk goed! En bedenk me net dat de fonkelnieuwe drumsets binnen een jaar de deur uit waren… dus ja, veel vintage. Studio en live, al speel ik het meeste live met de Slingerland studioking uit de jaren '90, dat is al bijna vintage.” 

 

Huidige setup

 

Slingerland Studioking: 12x8, 16x16, 22x16

Snare: 14x6,5 Ludwig Supraphonic '80!

Bekkens Zildjian: 16"K HH, 18" Avedis Crash, 17" A-custom crash, 22" '60 Avedis ride

 

TImo Kelder Normaal drums setup theater mikevisserdrums drummerstok interview afscheidsconcert gelredome

timo kelder drummerstok Normaal drums setup mikevisserdrums.nl  interview 11 drummer achterhoek bands

Welke  YouTube-filmpje móet iedere drummer gezien hebben?

"Heeft niets te maken met drums deze, maar passend voor de tijd van het jaar en ook om te laten zien dat het zonder drums ook erg mooi kan zijn"

 

 


'Als ik geen drummer was geweest dan ...'

“Ik leef naar wat er op mijn pad komt. Maar dan stonden er in ieder geval wel meer kilometers op mijn Ducati!”

 

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

“Het laatste deel van de toer met Normaal dit jaar, met in-ear gespeeld, later Roel en Willem ook. En het drinken na het optreden, allemachtig wat ging dat als een speer, alles steeg op! Die ik zo snel mogelijk wil vergeten is me ook gelukt...vergeten”

timo kelder normaal drummer setup interview drummerstok 11 mike visser drums jan manschot fokke de jong trailer trash

Favoriete top 3 drummers (wereld)

Ken de meeste niet, maar die ik wel ken en waar ik mee opgegroeid ben zijn: Fokke de Jong, Steve Jordan en Charlie Watts.

 

Wat zijn je favoriete muziekfilms / documentaires?

To Tulsa and Back JJ Cale

Beware of Mr Baker

 

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

“Ik zou graag mijn spullen in willen zetten voor bijvoorbeeld studiowerk. Vind dat sowieso te gek om te doen. Heb mooie collectie aan snares en drie drumstellen om breed te gaan zeg maar. Altijd leerzaam!”

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Jazeker, speel thuis meestal gitaar, zowel electrisch en akoestisch en dan er demo's/nummers van maken, pure therapie voor mij. Dan bas en drums er overheen spelen met eventueel zang, wat een vak apart is, maar dat is dan ook meer voor het idee. En een goede spiegel. Hou wel van het confronteren. En voor misschien volgend jaar of later een keer chello spelen, lijkt me erg gaaf, bijzondere klank. Verder geen idee waarom, maar dat komt geregeld in mijn gedachten voorbij.”

Inmiddels ben je dus al weer een tijd drummer van Normaal, kun je iets vertellen over wanneer in je jeugd je voor het eerst in aanraking kwam met de muziek van deze band en of de muziek ook altijd een onderdeel van je leven is geweest voordat je bij de band kwam?

“Zover gaan de herinneringen niet, mijn vader, Anhangerschap voorzitter Henk Kelder, zat toen al in die wereld, zodoende dat ik niet anders weet. Geïnspireerd daardoor ben ik met mijn broer muziek gaan maken. Na eerst jarenlang meespeelsessies te houden in de slaapkamer natuurlijk! Wanneer ik soms (muzikaal) de weg kwijt was, ging ik een avond naar een optreden en kwam ik terug met het gevoel: oja nou weet ik het weer!”

 

Het moet een apart gevoel geweest zijn om voor de allereerste keer Oerend Hard,Deurdonderen en al die andere klassiekers te spelen met de band zelf, hoe heb je dit zelf ervaren en wat kun je je bijvoorbeeld nog herinneren van die allereerste keer repeteren met de band?

“Dat was geweldig, al zijn de net iets onbekendere nummers helemaal mooi om te doen. Met de 1e repetitie, proefdrummen zoals manager Dick van Berkum dat noemde, was het zo gepiept, eigenlijk wisten de meeste bandleden al hoe het zou gaan, het moest alleen nog gebeuren. En dat was met twintig minuten gebeurd. Waarop we een kan met bier hebben getapt en erop hebben geproost! Was straalzenuwachtig toen ik vlakbij was, maar bij binnenkomst heerst er zo'n ervaring en rust dat ik daar meteen kalm van werd.”

 

In december 2015 geeft Normaal een allerlaatste optreden in GelreDome, hoe voelt het om van deze band deel uit te maken, wetende dat je ook het allerlaatste optreden en dus het echte afscheid van een unieke band mee gaat maken? 

“Inderdaad uniek, ook mijn beleving is zo. Het is een eer om dat laatste deel mee te maken nu alles op z'n top draait. Erg gaaf is dat de band nu helemaal op elkaar is ingespeeld, alles mag en kan en dan stopt het. Dat is erg jammer, maar wel begrijpelijk. Vanaf het begin wist ik dat het niet lang meer zou duren. Maar ik dacht: al is het één dag of zijn het er duizend, ik vind het allang mooi!”

timo kelder jan manschot fokke de jong normaal drummers interview mikevisserdrums mike visser drummerstok 11

Alle Normaal drummers op een rij, v.l.n.r.

 Timo Kelder, Jan Manschot en Fokke de Jong.

Je bent bij Normaal de opvolger van één van je grote voorbeelden Fokke de Jong, en hij was weer de opvolger van één van je andere grote voorbeelden, de veel te vroeg overleden Jan Manschot. Je hebt ze beide ontmoet, hoe zou je ze willen omschrijven?

"Los van het feit dat het een eer is dat ik ze op heb mogen volgen, het zijn beide totaal verschillende drummers. Jan is Normaal, Normaal is Jan. Hij gaf een bepaalde sfeer als hij speelde. Fokke is veel technischer en van alle markten thuis met vooral groove waardoor ikzelf juist geïnspireerd werd. Maar veel later kwam ik erachter dat Jan hele mooie dingen deed waar ik in het begin niet zo bij stil stond. Het moest allemaal snel en veel, maar Jan bracht het terug naar de eenvoud. Sommige fills die hij bij oude nummers speelde speel ik bewust zoals hij dat deed, het lijkt alsof alleen dat daarbij hoort. Natuurlijk speel je gewoonlijk vanuit jezelf  en de dingen die daaruit komen, maar soms is het mooi de voorgangers met bepaalde partijen te eren. Ze speelden het tenslotte niet voor niks op die manier. Jan heb ik jammer genoeg maar drie keer ontmoet en dat waren ook maar korte ontmoetingen. Wat mij wel opviel is dat hij erg open en sociaal was! Fokke heb ik veel meer gezien en gesproken. Dat was erg leerzaam en hij stond altijd klaar om te helpen. Ook heb ik veel te gekke spullen van hem gekocht. Daar ben ik hem dankbaar voor want zonder goede spullen wordt het niet wat natuurlijk! Grappig was toen ik net bij Normaal kwam en Fokke een optreden met Roel Spanjers had in Onstwedde, ik even bij hem ging kijken. De volgende dag stond er een foto van ons in een regionale krant, zoiets als ‘leerling ontmoet leraar weer’, leuk toch? haha!"

Wat beschouw je op dit moment als de hoogtepunten van je tijd bij Normaal?

“De hele drie jaar was een groot hoogtepunt. Kan niet anders zeggen. Natuurlijk waren er ook wel mindere optredens, maar dat moet je ook hebben. Want het is juist die samenhang die het maakt dat je hoogtepunten beleeft.”

 

Heb je al plannen voor januari 2016? Kortom, ben je al bezig met wat je gaat doen na Normaal?

“Plannen zat, daar zal het nooit aan mankeren, maar toch voorlopig de weekenden lekker vrij houden. Er is thuis op de boot nog veel te doen wat is blijven liggen. Uiteraard wil ik muziek in elke vorm beleven, een cd maken met Trailer Trash, samen met mijn broer weer demo's maken en uitwerken, dat is echt te gek! Daarnaast wil ik nog de thuisstudio uitbreiden en… ach, te veel om op te noemen.”

Getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.