Drummerstok #10: Jorgen Ingmar Alofs (L.A.vation, studiodrummer, docent in L.A.) [NL] [AH]

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser drums mikevisserdrums L.A. Vation drummer

behind the corner KLEINER  tekst onder header drummerstok achterhoekkopie

Geboren 10 augustus 1968 te Arnhem, woonachtig in Long Beach CA, U.S.A.

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

"De eerste keren was dat via de muzieklessen die ik volgde toen we in Duitsland woonden, maar ik heb toen zelf nog niet kunnen drummen. Later in het tamboerkorps bij de AOV in Aalten wel. We hadden, volgens mij elke maandag, een repetitie waar ik kleine trom speelde en we nieuwe stukken instudeerden. Ik kon zo goed als niet lezen en imiteerde de andere trommelaars door naar ze te luisteren en ze te observeren. We hadden wel een leraar, maar zijn naam is me helaas ontgaan.."

 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

"Ik was volgens mij een jaar of 14/15 toen ik mijn eerste drumstel kocht en heb privé lessen gehad van Dries Bijlsma en ging naar het conservatorium in Arnhem waar ik van Rene Cremers en Joop van Erven les heb gehad. Daarna ben ik naar Los Angeles geïmmigreerd en ik woon hier nu al 20 jaar. Toen ik nog in Nederland woonde speelde ik o.a. vaak mee met muziek van Genesis, Phil Collins, Peter Gabriel, Saga, Rush, Yes en Supertramp."

 

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

"Mijn eerste bandje was Afterglow en we woonden allemaal in Aalten. Ik heb destijds ook in Aphrodite en in de Schiller Houseband gespeeld. Via het conservatorium zat ik in pop, jazz en fusion bandjes. Ook speelde ik in Duitsland in een aantal pop/rock bands. Later speelde ik ook nog in de Nederlandse coverband Touchdown. Sinds mijn verhuizing naar Los Angeles heb ik inmiddels van alles en nog wat gespeeld, zowel live als ook in de studio: pop, rock, jazz, fusion, singer/songwriter en blues. Ik doe dat nu nog steeds en heb thuis inmiddels mijn eigen studio waar ik drums kan opnemen. Van de U2 Tributeband L.A.vation ben ik mede oprichter, co-manager, drummer, musical director, technical director en verantwoordelijk voor de website. We reizen met die band de hele aardbol rond."

 

Wat is/zijn voor jou de belangrijkste reden(en) geweest om te verhuizen naar USA?

"Op de een of andere manier wilde ik altijd al naar de USA en vooral naar Los Angeles. Ik  was een tijd heel erg met film en fotografie bezig en wilde daar wonen en werken. De muziek is het toen gaan overnemen en ik ben toen met een Europese band 6 weken naar Los Angeles gegaan om daar te spelen.  Ik was natuurlijk in alle staten want het zou dan toch eindelijk gaan gebeuren. Nou ja, ik ben toen een vrouw tegen gekomen, we zijn verliefd geworden, hadden 2 jaar een lange afstand relatie en zijn toen in Nederland getrouwd. Zij wilde wel graag in Nederland wonen, maar ik wilde het eerst in de USA proberen, dus ben ik op vrijdag de 13e oktober 1994 naar de USA verhuisd en daar ben ik toen al heel snel als drummer aan het werk gegaan.  Dat is nu 21 jaar geleden en ik speel nog steeds professioneel drums."

 

Je hebt inmiddels met wereldwijd bekende muzikanten gespeeld, vertel eens..

"Het mooie van Los Angeles is dat je iedereen tegen zou kunnen komen en eventueel met hele bekende muzikanten het podium zou kunnen delen.  Ik ben bijvoorbeeld via een studioklus met Matt Bissonette in aanraking gekomen. Matt is een fantastische bassist, maar ook een zanger, componist, producer, heeft een studio en is de broer van drummer Greg Bissonette. Het klikte meteen tussen ons, muzikaal maar ook persoonlijk en hij heeft mij voor erg veel studio werk gevraagd. Via hem heb ik toen voor Rick Springfield wat nummers ingespeeld en Rick heb ik toen ook in de studio ontmoet.  Dat was wel even zweten toen want het leuke is dat ik met mijn allereerste optreden met Afterglow op een talentenjacht op de middelbare school  in Aalten het nummer Jessie’s Girl van Rick Springfield speelde en vele jaren later zit ik dus ineens met die gast in de studio.  Met Matt werk ik nog steeds, als hij thuis is tenminste. Hij is nu namelijk al een tijdje de bassist van Sir Elton John.  Not a bad gig! :) Ik heb op Barbados met Sir Cliff Richard gespeeld. Helemaal te gek natuurlijk om met een legende uit je jeugd te spelen. Hij was een ontzettend aardig persoon trouwens. Zo zijn er heel erg veel geweest. Ik speelde een tijd in een band die King Cotton heette en die band had echt wel een naam in Los Angeles. We speelden veel op privefeesten in L.A. en omgeving.  Zo speelden we op een private party voor Barbara Bach, de vrouw van Ringo Star waar ook Seal en drummer Jim Keltner waren. Die laatste twee zongen en speelden nog even mee die avond.. Ik heb onder andere ook gespeeld met Stevie Wonder, Babyface, Michael Blum, Shake Dato, Hank Ballard, JJ Jackson,  Taj Mahal, Michael Keaton, Harry Dean Stanton, Joe Walsh, Harry Connick Jr. en Brian Setzer."

 

Zo af en toe ben je weer in Nederland te vinden, wat mis je het meest aan Nederland en wat absoluut niet?

"Ik kom een paar keer per jaar naar Europa en dus ook naar Nederland. Het is heerlijk om naar Nederland te komen.  Ik mis het nog steeds en voel me er erg goed. Ik mis het kleine, het groene, het gezellige, het schone, de kaas, het brood, de chocomel, de kroketten en de friet. Ik mis natuurlijk ook mijn familie en vrienden, maar waar ik in Los Angeles woon, en hoe ik woon, dat is iets dat in Nederland heel erg moeilijk zou zijn denk ik. In Long Beach heb ik een mooi huis in Spaanse stijl in een goede, mooie en veilige buurt. Ik heb een studio aan huis, een mooie achtertuin met zwembad, een jacuzzi, twee vuurplaatsen en het ziet er heel tropisch uit. Dat is iets dat ik in Nederland niet zou kunnen hebben en ik denk dat ik wel zou missen als ik weer in Nederland zou wonen.

Grip

Matched & traditional

 

Favo genre om te spelen

Pop, rock

 

Favo genre om te luisteren

Pop, Jazz, Rock, Klassiek, Country, Alternative, en meer..

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

De Pol en Schiller, beide in Aalten

 

Leukste speelplek in Nederland

Paard van Troje, Paradiso, Heineken Music Hall

 

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

 

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Ik speel een beetje piano en zing achtergrond zang

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Sound of Music

 

Welke Achterhoekse drummer zou jij nog graag in deze rubriek willen zien? En welke vraag zou je dan willen stellen?

Twan de Groot…. Mag ik jou Yamaha setje hebben? Dat zit zo: we oefenden vroeger in dezelfde oefenruimte en ik kwam dan naar hun repetitie kijken en heb toen erg veel van Twan geleerd. We zijn ook nu nog erg goed bevriend.

 

Grootste inspiratiebronnen?

Phil Collins: hij is destijds toch wel de hoofdreden geweest dat ik ben gaan drummen.

Steve Jordan: Zo’n diepe groove, muzikaal, simpel, en een erg mooi geluid, fantastisch!

Chester Thompson: Speelde in Genesis met Phil Collins, dus vandaar.

Vinnie Colaiuta: Zo gek als een deur en super getalenteerd, er is er maar één van.

Brian Blade: Zo muzikaal en dynamisch, zijn geluid is zo mooi en rond en hij speelt met zoveel emotie.

Neil Peart: Ik was destijds een grote Rush fan. Ook weer een hele muzikale, melodische en originele rock drummer

Darren King: drummer van Mutemath. Heel origineel en muzikaal en brutaal… Mooi!

Er is, als ik mij niet vergis, een leuk verhaal over je allereerste drumstel?

"Mijn eerste drumstel was een oud drumstel dat we ook wel het ‘lijmklemmen drumstel’ noemden. Het was een drumstel dat met mat zwart plakplastic was beplakt. Ik haalde dat er af en vond een soort blauwachtige parelmoer wrap op de toms en bassdrum. Dat heb ik er toen ook afgehaald, vervolgens heb ik alle ketels geschuurd en ze wit gespoten. Dat wilde ik zo hebben omdat Phil Collins ook zo’n mooi wit drumstel had. Het drumstel moest gedeeltelijk met lijmklemmen aan elkaar worden gehouden en om de floortom hoger te zetten had ik boeken van ‘De Kameleon’ onder de drie floortompoten gezet. Een kameraad van mij heeft mij ooit een foto van dat eerste drumstel gestuurd en toen hij mij jaren geleden samen met een andere vriend in Long Beach kwam bezoeken, bracht hij als cadeau mijn eerste snaredrum met zich mee!"

1e set Jorgen Ingmar Alofs mikevisserdrums drummerstok interview drummersinterview

'Hallo Mike,

 

Hierbij de foto. De foto (bij mij thuis gemaakt) is op verzoek van Jorgen gemaakt, voor zijn website. Het zijn de overblijfselen van Jorgen’s eerste drumkit, die ik van hem heb overgenomen. De crashes hadden al scheuren toen Jorgen ze kocht. De Pearl snare heb ik in april 2005 compleet gemaakt en meegenomen naar LA. Het merk van de drumkit en bekkens heb ik, op 1 Meinl crash na, nooit kunnen achterhalen. Groeten, Peter'

Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

"Ik kan het met nieuw én vintage wel vinden. Het ligt een beetje aan de muziek. Als ik geen U2 speel heb ik vaak mijn vintage Leedy mij me. Lekker klein en compact en het klinkt warm en muzikaal. Ik kan beide helemaal te gek vinden. Ik heb een aantal nieuwere drumsets en bekkens, maar ik heb ook een paar vintage sets en bekkens."

 

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser mikevisserdrums drummerstok U2 L.A. Vation LA Vation USA Nederland drummer Leedy set

Leedy 1960's vintage drum set in champagne sparkle with chrome hardware. 12" x 12" Tom Tom, 16" x 16" Floor Tom, 20" x 14" Bass Drum.

 

L.A. Vation is zeer succesvol en speelt over de hele wereld, hoe verklaar je het succes van deze band, en ben je altijd al fan geweest van U2?

"Ik heb U2 altijd al wel een goede band met goede nummers gevonden, maar ik ben pas later een grotere liefhebber geworden. Ik heb L.A.vation samen met de gitarist opgericht en ik wilde dat het echt een topband zou worden.  Ik was en ben voor erg veel verantwoordelijk en ben naast de oprichter en drummer ook de co-manager, musical director, fotograaf, backing track creator, technisch director en verantwoordelijk voor de website. Daarnaast ga ik op zoek naar optredens.  Mijn business partner, Bart Davis, is gitarist, co-manager en praat met de klanten, stuurt contracten en doet het zakelijke gedeelte.  Samen zijn we een super goed team en we vertrouwen elkaar volledig.  Mensen vragen mij zo nu en dan waarom ik dit met een coverband / tributeband doe en niet met een band met eigen nummers. Nou ja, dat heb ik ook veel gedaan en geprobeerd, maar helaas is dat niet van de grond gekomen. Dan wordt je wat ouder en dan moet je je gedachten en je visie iets gaan verleggen en dat is dus wat gedaan heb. Het is heerlijk om die nummers van U2 te spelen. Overal ter wereld kent het publiek ze en zingen ze hard mee. Het publiek is supertevreden, de klant dus ook en we spelen over de hele wereld, ik kom regelmatig betaald en gratis naar Nederland, ik ben mede eigenaar van het bedrijf en heb de regie in handen, ik speel drums en speel veel bekende nummers, misschien wel enkele van de beste nummers die ooit geschreven zijn… Nou, wat wil je nog meer? Behalve dan met de echte U2 spelen natuurlijk…"

 

Welke nummers van U2 speel je het liefst? 

With Or Without You, Until The End Of The World, Walk On, The Unforgettable Fire, Elevation, Where The Streets Have No Name.

 

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser mikevisserdrums drummerstok U2 L.A. Vation LA Vation USA Nederland drummer Noble and Cooly set

Noble & Cooley - CD Maple Series - U2 Larry Mullen Jr. Replica from 2001 'Elevation Tour' and the 2005/2006  'Vertigo Tour'. White Sparkle with chrome hardware, flanged hoops and platinum Gauger Percussion RIMS: 14" x 10" Tom Tom, 16" x 14" Tom Tom, 16" x 16" Floor Tom, 24" x 16" Bass Drum.

 

"Tot mijn favoriete snare drums behoren: 5” x 14” Noble & Cooley Classick SS, 14" x 7" Noble & Cooley / Zildjian, 5” x 14” & 6.5” x 14” Ludwig Black Beauty, 14" x 5" Ludwig Super Sensitive, 4" x 5" Ludwig Supra Phonic, 6.5” x 14” Slingerland Radio King, 7” x 14” Brady Jarrah Block, 5” x 15” Yamaha John Robinson Snare."

 

"Mijn favoriete bekkens zijn vaak toch wel Zildjian, wat ik veel gebruik: 22” K Custom Constantinople, 14” K Custom Dark HiHats, 16” K Light HiHats, 16” & 18” K Custom Dark Crashes, 20” K Light Ride. Ook de A Custom serie is erg mooi: 22” Ping Ride, 16", 17", 18", 19” A Custom crashes, 14” New Beats of A Custom HiHats."

Als ik geen drummer was geweest dan ...

"Fotograaf, cameraman of acteur. Ik heb altijd al graag iets in die richting willen doen: het magische van film en fotografie. Ik film zo nu en dan, maar fotografie is ook een deel van mijn inkomsten. Ook ben ik een gigantische filmliefhebber en daar kan ik dan ook helemaal in opgaan."

 

Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

"Ik zou nog steeds wel een keer met Peter Gabriel willen spelen of met U2 op het podium willen staan. John Mayer lijkt me ook wel te gek.  Phil Collins?  Daniel Lanois? Vergeten? Ik heb van alle optredens wel wat geleerd, dus vergeten doe ik ze liever niet…."

 

Is er ook een optreden dat je eerder al gedaan hebt dat je nog een keer zou willen beleven, en waarom juist dat optreden?

"Ik zou wel weer in Guadalajara, Mexico willen spelen. We hebben daar destijds een optreden gedaan en er waren heel veel mensen die de muziek te gek vonden, helemaal uit hun dak gingen en de hele avond meezongen.  Dat geeft na afloop echt een heerlijk gevoel"

 

Wat is het mooiste/indrukwekkendste concert dat je als publiek ooit gezien hebt?

"Ik denk Black Dub met Brian Blade. Die speelde zo ontzettend mooi, muzikaal en dynamisch, echt heel erg mooi. Ik moest er van huilen."

 

 

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser mikevisserdrums drummerstok U2 L.A. Vation LA Vation USA Nederland drummer 04

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser mikevisserdrums drummerstok U2 L.A. Vation LA Vation USA Nederland drummer 01

Jorgen Ingmar Alofs Drummerstok 10 mike visser mikevisserdrums drummerstok U2 L.A. Vation LA Vation USA Nederland drummer 02

Is er een verschil in beleving tussen Amerika en Nederland, en in hoe muzikanten met elkaar omgaan?

"Ik denk van niet, want muzikanten denken, over het algemeen, ietwat ruimer en wereldser en we doen allemaal hetzelfde werk en proberen het allemaal zo goed mogelijk te doen. Met elkaar samen te kunnen werken op muzikaal, maar ook op persoonlijk gebied. Dat zijn hele belangrijke aspecten en dat heb ik overal wel zo ervaren."

Veel muzikanten dromen er van alleen maar met muziek bezig te zijn, iets dat jij bereikt hebt en dan ook nog in een land waar veel muzikanten van dromen. Denk je daar zelf nog wel eens over na? Wat heeft, denk je zelf, de meeste invloed gehad op het feit dat je nu een succesvolle drummer bent in Amerika?

"Ik denk er heel erg vaak over na en kan het soms nog steeds niet geloven dat ik al zolang drums speel en er ook al zo lang de kost mee kan verdienen. Ik heb eens terug gekeken hoe het zo is gekomen en hoe het allemaal zo is gegaan en als ik terug kijk ben ik zo ontzettend dankbaar voor alles dat er op mijn pad is gekomen. Het mooiste is: ik ben er nog niet klaar mee en ik denk dat er nog meer op mijn weg zal komen, wat dat dan ook mag zijn. Een grote invloed is het eenvoudig zijn om mee te werken, professioneel te zijn en het goed en muzikaal kunnen spelen. Ik ben nog NOOIT om een drumsolo gebeld en een drumsolo interesseert  me ook helemaal niet. Het is voor mij veel belangrijker om een deel van de muziek te zijn: ‘know your role as a drummer’. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen maar dat is dan meer voor anderen weggelegd. Wees op tijd, wees vriendelijk, praat over andere dingen dan alleen maar muziek, het leven is vol van mooie dingen."

 

Wat zou je Nederlandse muzikanten die deze ambitie hebben mee willen geven?

"Stay home!  Hahaha…. Geintje…. Probeer het, wie niet waagt….. Zo is het bij mij ook gegaan. Er waren veel mensen die er een beetje om moesten lachen dat ik naar LA zou verhuizen om daar drummer te worden. Ben ik de beste en meest bekende drummer ter wereld? Nee! Ben ik de slechtste? Nee!  Ik heb op de een of andere manier mijn draai in LA gevonden en dat is goed zo. Ik ben daar blij mee en dankbaar voor."

Er is een mooi verhaal over het zoontje van Steven Spielberg, vertel eens..

"Het is een verhaal waar ik soms zelf nog steeds van sta te kijken..

 

Ik woonde destijds op het Hoge Veld in Aalten en aan de muren van mijn kamer had ik posters hangen van bands (Phil Collins, Rush, Pink Floyd), van drummers, van Amerikaanse trucks en ik had posters, foto’s en krantenknipsels van Star Wars, E.T., Raiders Of The Lost Ark, Steven Spielberg en George Lucas. Ik luisterde naar veel rock en pop muziek, maar ook naar klassieke muziek en film muziek. Vooral de filmmuziek van John Williams. Toen ik iets ouder was en ook al drummer was ik bevriend met mijn oude tekenleraar Hans Hegman. Hij wass studio manager van de Silvox Studio in Silvolde. In die studio ben ik toen de eigenaar van een Duits recordlabel tegengekomen en hij vroeg me of ik het leuk zou vinden om Country te spelen en ik zei ‘maar natuurlijk, ik speel bijna alle stijlen’. Een paar maanden later werd ik gevraagd om een plaat in te spelen voor een country zanger uit Los Angeles.  Het was een fantastische ervaring en de zanger en ik zijn in contact gebleven. Toen ben ik met die Europese band naar LA gegaan en heb ik hem weer gezien. Nadat ik naar LA was verhuist heeft hij mij gevraagd om bij hem te komen drummen. Dat heb ik gedaan en zo kwam ik in contact met Bruce Salvati, een erg goede bassist. Bruce en ik konden het erg goed met elkaar vinden en hij belde mij ook voor andere optredens en studio klussen.  Een vriend van hem, drummer  Dave Beyer, ging op tournee met Melissa Etheridge en ik heb toen al zijn ‘in town’ werk in verschillende bands overgenomen. Dave heeft mij toen gevraagd om in Santa Monica samen met hem les te geven en dat heb ik toen gedaan. De winkel waar wij samen les gaven ging failliet en we zijn toen overgegaan naar ‘Private House Calls’.  Via die lessen aan huis ben ik toen bij steeds meer mensen in Beverly Hills, Bel Air, Santa Monica, Pacific Palisades aan huis les gaan geven. Op een dag rinkelde de telefoon en dat bleek de assistente van Steven Spielberg te zijn. Ze vroeg mij of ik hun twee zonen les zou willen geven.  Een week later zat ik in het huis van meneer Spielberg om zijn kinderen drumles te geven. Ik was ongeveer 20 minuten aan het lesgeven toen Steven zelf naar beneden kwam, zich voorstelde en een aantal vragen voor me had. Daarna ging hij er lekker bij zitten.  Daar zit je dan als oud Aaltenaar, in het huis van een van de grootsten in de filmbusiness om z’n zoon les te geven. Dat heeft jaren geduurd en we zijn toen ook wel bevriend geraakt. Onze zoon is ook bevriend geraakt met zijn zoon en soms ging onze zoon een lang weekend naar hun huis of kwam kleine Spielberg naar ons huis voor een lang weekend. Als je daar bent dan kom je daar ook allerlei andere mensen tegen, zoals Tom Cruise, Tom Hanks, Harrison Ford, Gwyneth Paltrow, Chris Martin (Coldplay), John Williams, Ron Howard, George Lucas, en vele anderen. De wereld wordt dan wel heel erg klein.

 

Dus als ik dan ‘de link’ leg, van mijn kamer op het Hoge Veld naar mijn leven in LA:

Het land van de Amerikaanse trucks – Ik woon en werk in de USA

Drummer posters – Ik ben drummer van beroep

Bandposters – Ik speel drums in verschillende bands en speel verschillende stijlen

Filmposters en krantenknipsels – Ik kom de papa van E.T. tegen, en vele andere mensen die in die films van mijn jeugd een hele grote rol hebben gespeeld.

 

En dat is een verhaal waarvan ik nog regelmatig met m’n oren sta te klapperen, want hoe heeft dat nou toch in hemelsnaam allemaal zo kunnen lopen…..  Helemaal te gek zoiets!"

Publicatiedatum: 31 oktober 2015

Over enkele weken Drummerstok #11

 

Check ook jorgeningmar.com

Getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.