Drummerstok #1 – Bauke Bakker (Bertolf, Krystl, Her Majesty, Cool Genius, Bakzilla) [NL] [AH]

Foto: Albert Bartelds

Bauke Bakker 10 cm bij 3 cm header interview proef 1 incl logo en naam 4kopie

behind the corner KLEINER  tekst onder header drummerstok achterhoekkopie

Geboren 30.07.1979 in Silvolde, woonachtig in Kampen

Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

Ik was 7, en een speelkameraadje had thuis een ding, wat hij een "drumstel" noemde. Er zaten twee stokjes bij en ik bleek het erg leuk te vinden om ermee op dat "drumstel" te slaan. Ik heb toen aan mijn ouders gevraagd of ik ook een "drumstel" mocht. Na een AMV cursusje - even checken of kleine Bauke die grote aankoop wel waard is - kreeg ik een drumstel van mijn ouders. En toen bleek dat dat ding van dat speelkameraadje gewoon één trommeltje was, en dat wat ik nú had, dát was een drumstel!! Ik was, zoals jullie begrijpen, in mijn nopjes. Het was een Triple P drumstel. Heb ik niet meer, trouwens. Best wel jammer eigenlijk!

bauke rare snare kleiner

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

Op mijn 8ste kreeg ik voor het eerst drumles, van de geweldige jazzdrummer Dries Bijlsma in Silvolde. Later, tijdens de middelbare school, ben ik bij Dries gestopt en naar de muziekschool in Doetinchem gegaan, omdat ik daar ook in bandjes kon spelen, gecoacht door toffe docenten, waaronder Pieter Douma, Charles Nagtzaam en Joop Wallerbosch. Ik kreeg toen drumles van Jacques Groen. Heel veel van geleerd, te gekke docent. Later ben ik ook nog weer een tijdje terug geweest bij Dries, omdat ik me voor het conservatorium nog graag wat meer in jazzdrummen wilde verdiepen. Tijdens mijn "tiener-periode" luisterde ik naar, en drumde volop mee met met name rock-geöriënteerde muziek: Guns N' Roses, Nirvana, Green Day, Faith No More, Pantera, Biohazard, Rage Against The Machine, wat funkier: Red Hot Chili Peppers, Living Colour, Fishbone, en uiteraard onze eigen Urban Dance Squad en Gotcha!. Later kwam daar ook veel hiphop bij, NWA, Ice Cube, Ice T en heel veel Beastie Boys. Toen ik een jaar of 17 was ontdekte ik dat ik ook wel erg hield van gewoon "mooie liedjes" muziek, soulvolle muziek, en jazz. Ik kwam er eigenlijk achter dat ik in alle genres van de muziek wel heel blij kon worden, overal zat wel her en der iets heel gaafs in. Ik moest maar eens serieus muzikant worden dacht ik. Conservatorium gedaan, naar Arnhem geweest, daarna naar Zwolle, daar afgestudeerd in 2004, en ook weer terug naar Arnhem geweest voor de zgn. 2e Fase, maar die niet meer afgemaakt. Ik heb op het conservatorium les gehad van René Creemers, Joop van Erven, Peter Berk en Erik Albers. Sinds 2006 heb ik geen les meer gehad, maar ik zoek wel af en toe collega's op om samen te spelen en daar leer ik dan veel van. Ik studeer nog steeds graag, al heb ik daar nu wel weinig tijd voor. Als ik tijd heb om te studeren creëer ik meestal mijn eigen "lessen" door één ritmisch gegeven op zo veel mogelijk verschillende manieren te spelen. Ook ga ik vaak jazz dingen oefenen. Beyond Bop Drumming van John Riley pak ik er meestal bij.

Neem ons eens mee in je bandverleden en -heden..

Op mijn 12e had ik mijn eerste bandje, daarin begon ik ook direct te zingen. Ik weet de naam niet meer, jammer! We speelden covers van Nirvana, AC/DC, Rage Against The Machine, Metallica etc.. Daarna heb ik in veel bandjes gespeeld, waaronder een rockband Black Mood, een reggae band Red Libanon, en het tot nu toe nog steeds bestaande ONS (Kip In Braadzak). Op mijn 21ste richtte ik samen met mijn twee broertjes de funkband Bakzilla! op, waarmee we nu nog steeds vaak spelen. Ook ging ik spelen in de band Soundsurfer, waarmee ik ook mijn eerste kennismaking met (bescheiden) landelijk succes had. Met Erik Neimeijer van Soundsurfer, en Sebas van Olst (nu ook bassist bij Typhoon) begon ik daarna Cool Genius, ons eigen do-it-yourself-bandje. We namen alles zelf thuis op, en we hebben op die manier twee albums uitgebracht.

Ook ging ik bij 16DOWN spelen. 16DOWN had heel veel succes gehad, op Lowlands gestaan, maar dat was helaas toen ik er nog niet bij zat :) Intussen begon ik ook sessiewerk te doen. Ik ging bij Bertolf spelen. We kenden elkaar van het Zwolse conservatorium, daar speelden we al veel samen en het was eigenlijk een heel natuurlijk gevolg dat hij mij erbij betrok toen hij solo ging. Maar het was voor mij wel nieuw toen, om echt iemands begeleider te zijn, en te spelen wat mij min of meer werd opgedragen. Ook al was ik het niet gewend, ik vond het wel erg leuk, en ik merkte dat ik er goed in was, om me te verplaatsen in een artiest, en aan te voelen hoe en wat ik moest spelen. Daarom begon ik meer sessiewerk te doen, in zeer uiteenlopende genres. Vond ik gewoon leuk. Ik heb ook bij Loïs Lane en zelfs bij Jeroen van der Boom gespeeld. Ook ben ik bij Krystl gaan spelen. Daar was een energieke livedrummer nodig, die de liedjes, die op de plaat veelal geprogrammeerde drums hadden, live een beetje extra opfunkte, om het zo maar te omschrijven. Bij Krystl leerde ik dat je niet altijd alleen maar moet spelen wat mooi is of cool is, maar vaak ook gewoon wat WERKT. Dat betekent wellicht minder creatief spelen of met wat minder nuance, maar het betekent ook dat je heel goed moet weten wát eigenlijk werkt en wat niet, en dat je loeistrak moet kunnen spelen.

Tegenwoordig speel ik nog steeds met ONS (K.I.B.), Bakzilla!, Cool Genius, Bertolf, Krystl, doe ik allerlei sessiewerk, en de laatste tijd organiseer ik zelf vaak coversessies, waarbij ik odes breng aan één artiest of band. Op die manier heb ik de repertoires van heel veel van mijn helden al gespeeld, supergaaf om te doen en ongelofelijk leerzaam. Ook heb ik samen met o.a. Bertolf de band Her Majesty opgericht (vernoemd naar de hidden track aan het einde van Abbey Road van The Beatles). We spelen met Her Majesty hele albums van legendarische bands. Zo hebben we Abbey Road integraal gespeeld in veel theaters, en in het najaar van 2015 gaan we ons wagen aan Déja Vu van Crosby Stills Nash & Young.

 


Welk optreden zou je graag nog een keer willen doen, en welk optreden zou je het liefst zo snel mogelijk vergeten?

Ik zou graag nog een keer met Bertolf in de HMH willen spelen. En dan niet als support, maar als hoofdact :)

Een optreden dat ik graag wil vergeten... Eentje met Bakzilla! We dronken altijd een glas whisky bij één van onze liedjes met de toepasselijke naam "Whisky". Op zich prima, maar op die avond was ik gewoon ietwat hoogmoedig en had ik twee longdrinkglazen vol achter elkaar soldaat gemaakt. Ik kon toen gewoon niet meer drummen, het was echt belachelijk en ik schaamde me dood. Ik lachte me ook dood, trouwens, dat moet gezegd. Geen depri gedoe.


Heb je een voorkeur voor vintage spullen of speel je het liefst op de allernieuwste sets? En maak je daarin nog verschil als het gaat om live spelen of studio werk?

Ik ben endorser van TAMA, en daar speel ik meestal live mee, met name als het om commerciële dingen gaat voor veel publiek, of televisieshows ofzo. Geweldige drums, heel erg tevreden mee. Supermooie snaredrums maken ze ook, trouwens. Het gaat er bij grote producties vaak om dat alles zo snel mogelijk staat als een huis, en daarvoor klinken de trommels van TAMA echt perfect. Geluidsmensen hebben gewoon altijd complimenten over de sound die zij ermee kunnen maken in de zaal, op het veld, of in de controllroom.
Maar stiekem heb ik wel een voorliefde voor vintage spullen. Als ik in de studio iets opneem, pak ik vaak oude trommels. Mijn favoriet is mijn stalen ASBA drumstel. Die is niet eens heel oud ('79 ofzo), maar hij klinkt super open en "vintage". Ik weet het, ik zou eigenlijk een Ludwig moeten gebruiken voor de Beatles, maar ik speel die dingen op die ASBA, en het klinkt echt precies goed!

 

 

 

Publicatiedatum: 20 maart 2015

Over 2 weken Drummerstok #2

Set up

TAMA Starclassic Performer Birch/Bubinga
22" x 18" bassdrum
12" hyperdrive tom (ondiep)
16" floortom
(voor sommige optredens zet ik er een 14" floortom bij)
14" x 5,5" TAMA Starphonic Aluminium snaredrum

Zildjian cymbals
14" K Custom Session hihats
19" A Custom REZO Crash
20" K Constantinople medium low ride
(gebruik ik voornamelijk als crash)
20" Oriëntal Crash Of Doom
22" K Custom medium ride

 

DCIM999GOPRO

Grip

Matched & Traditional

 

Favoriete maatsoort

4/4

 

Lesboek dat iedere drummer moet checken?

The New Breed - Gary Chester

 

Favoriete genre om te spelen

New Orleans funk

 

Favoriete genre om te luisteren

70's singer songwriter muziek, zoals Randy Newman en Paul Simon

 

Leukste speelplek in de Achterhoek

DRU Cultuurfabriek

 

Leukste speelplek in Nederland

De Hip in Deventer

 

Favoriete top 3 drummers (wereld)

1. Steve Gadd
2. Vinnie Colaiuta
3. Buddy Rich, Ringo Starr, Stewart Copeland en Levon Helm
haha, zo kan ik er tóch mooi 6 noemen!

Sterker nog: ik wil ook graag noemen Tony Williams, Max Roach, Art Blakey, Peter Erskine, Ginger Baker, John Bonham, Mitch Mitchell en Vinnie Paul.

 

Wat is je favoriete muziekfilm / documentaire?

Standing In The Shadows Of Motown

Beware Of Mr Baker! (Ginger Baker docu)
One Trick Pony (Paul Simon)
The Last Walz (The Band)

 

Welke Achterhoekse drummer zou jij graag in deze rubriek willen zien? En wat zou je hem vragen?

Rick Reijntjes, en dan zou ik willen weten wie zijn grote voorbeelden waren/zijn. 

 

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer zien?

 

 

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Ik kan een beetje gitaarspelen. Piano beheers ik niet, dat vind ik jammer, spijt van dat ik daar nooit mijn best voor heb gedaan.

Maar wat niet is....

 

 Tot slot, waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

Ik ben al jaren bezig, en het is een traag proces bij mij, maar ik schrijf zelf liedjes, en ik wil graag een keer mijn eigen plaat maken en als solo artiest, drummend en zingend met mijn eigen begeleidingsband door het land touren. Het MOET gewoon een keer lukken!
Verder wil ik me gewoon graag blijven ontwikkelen als all-round drummer/zanger en sessiewerk blijven doen. Vind ik gewoon erg leuk om te doen.

 

mike bauke zwart wit

Foto: Mike & Bauke backstage @ Zwarte Cross 2014

Getagd , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.